Financieringsvraag toegenomen in tweede helft van 2021

7 februari 2022 | Door redactie

De vraag naar bedrijfskrediet nam in de tweede helft van 2021 toe door de investeringsbereidheid van ondernemingen. Dit is te lezen in de onlangs verschenen Bank Lending Survey, een kwartaalenquête waarin Nederlandse commerciële banken informeren over ontwikkelingen in de kredietverlening.

Steeds meer banken zagen de bedrijfskredietaanvragen stijgen vanaf het derde kwartaal van 2021. Deze stijging was het gevolg van een toename in investeringen. Ondernemingen wilden vooral investeren in voorraden en werkkapitaal en in het kopen van machines voor productiedoeleinden met een levensduur van langer dan een jaar. Eerder in 2020 en 2021 ging door de afname van vaste investeringen de vraag naar bedrijfskrediet juist omlaag.

Economisch herstel

Investeringen zijn een belangrijke indicator van verwachtingen over toekomstige productie. De toename in investeringen in de tweede helft van 2021 duiden op economisch herstel. De banken verwachten dat de vraag naar bedrijfskrediet stabiel blijft in het eerste kwartaal van 2022. In de tweede helft van 2021 stabiliseerden ook de acceptatiecriteria voor de kredietverlening aan ondernemingen. De banken hadden hun criteria vier kwartalen achter elkaar verscherpt als gevolg van de coronapandemie. Deze stabilisatie komt vooral doordat de banken de invloed van risico’s rondom de algemene economische vooruitzichten en bedrijfsspecifieke kredietwaardigheid zagen afnemen in 2021. Voor het eerste kwartaal van 2022 verwacht geen enkele bank haar acceptatiecriteria bij te stellen.

Terugblik op kredietontwikkelingen

De Bank Lending Survey is een kwartaalenquête waarin zeven Nederlandse banken terugblikken op kredietontwikkelingen in het afgelopen kwartaal en vooruitkijken naar het komende kwartaal. De deelnemende banken bestaan uit de grootbanken en enkele gespecialiseerde banken. Samen zijn zij goed voor ruim 80% van de financiële activa van de binnenlandse bancaire sector.