Investeringsradar houdt ontwikkelingen maandelijks bij

De Investeringsradar is een door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontwikkeld instrument om de ontwikkelingen van de bedrijfsinvesteringen te analyseren en in een context te plaatsen. Aan de hand van zes indicatoren wordt maandelijks bijgehouden of de omstandigheden zich gunstig of ongunstig ontwikkeld hebben voor de Nederlandse investeerders.

31 mei 2019 | Door redactie

De Investeringsradar is weer geüpdatet. Volgens de Investeringsradar van mei 2019 zijn de omstandigheden voor de investeringen hetzelfde als in april. Wel verbeterden twee indicatoren, verslechterden er twee. Twee veranderden niet. De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie verbeterde. Ook het consumentenvertrouwen verbeterde een fractie. De ondernemers in de industrie waren echter minder positief over hun orderpositie. Ook de groei van de export (tool) was kleiner. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. 

Investeringsradar CBS is gratis te raadplegen

Organisaties die nieuwe investeringen willen doen, zullen investeringen in een brede economische context willen plaatsen om een goede beslissing te nemen. Hierdoor is een juister investeringsmoment in te schatten. In de investeringsradar van het CBS is terug te vinden wat de recentste status is van algemene economische ontwikkelingen die van invloed zijn op investeringen (in het algemeen). De factoren die volgens de Toelichting bij de investeringsradar in deze analyse zijn verwerkt, zijn:

  • de jaar-op-jaarmutatie van de koerswaarde van de aandelenkoersen (Euronext Amsterdam);
  • het getal dat de bezettingsraad weergeeft binnen de Nederlandse industriesector;
  • de orderpositie van de industrie volgens Nederlandse ondernemingen;
  • de interbancaire rente (12-maandsrente in de Eurozone – Euribor);
  • het niveau van het Nederlandse consumentenvertrouwen;
  • de status van de goederenexport volgens Nederlandse ondernemers. 

Met een tijdbalk zijn eerder maanden te selecteren

Hoe moeten organisaties de investeringsradar aflezen? Het diagram van de investeringsradar bestaat uit verschillende banen. De kleur van de baan waarin de indicator staat, geeft aan hoe goed het met deze indicator gaat. Hoe donkerder de kleur, hoe minder goed het gaat. Onderaan de investeringsradar heeft het CBS een tijdbalk geplaatst. Hiermee kunnen organisaties zelf eerdere maanden selecteren. De investeringsradar is gratis online te raadplegen.

 

Bijlagen bij dit bericht

Investeren en innoveren
E-learning | VideoCollege 16 minuten
Investeer in arbeidsrelaties met een goede inwerkperiode
E-learning | VideoCollege 9 minuten