Kleinbedrijf moet investeren in verkoopvaardigheden

14 maart 2022 | Door redactie

Het aantal verwachte sluitingen in het kleinbedrijf is in het laatste kwartaal van 2021 verdubbeld van 2,6% naar 5,9%. Dat blijkt uit cijfers van de nieuwste Kleinbedrijf Index (KB-Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan 1.500 ondernemers. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden, zouden ondernemers meer moeten investeren in verkoopvaardigheden.

De bedrijfsresultaten van het kleinbedrijf zijn gezakt tot onder het niveau van voor de coronapandemie in 2019. Dit heeft een grote impact gehad op de lonen van ondernemers. Zo verdient slechts 40% van de ondernemers meer dan het minimumloon, zit 18% daar onder en heeft 42% een loon onder bijstandsniveau. Veel ondernemers in het kleinbedrijf hebben moeite om rekeningen op tijd te betalen.

Dalende nettomarges en hoge inflatie

In het vierde kwartaal van 2021 daalden de nettomarges ook fors bij een meerderheid van de ondernemers in het kleinbedrijf. In combinatie met de hoge inflatie heeft dit ertoe geleid dat ondernemers nog minder investeren in het eerste kwartaal van 2022. Vooral bij ondernemingen in de horeca, de detailhandel en de culturele sector leidt dit ertoe dat zij marginale ondernemingen worden. Deze ondernemingen zijn extra hard geraakt door de lockdowns die het gevolg waren van de coronapandemie.

Schulden omzetten in leningen

In de ‘Kleinbedrijf Index: 4e kwartaal 2021’ (pdf) worden aanbevelingen gedaan om het tij te keren. Voor het herstel van ondernemingen zouden belastingschulden moeten worden omgezet in achtergestelde leningen. En voor groei wordt aanbevolen om te investeren in de verkoopvaardigheden van ondernemers. Betere verkoopvaardigheden dragen namelijk bij aan een hogere kwartaalomzet, en die leidt op korte termijn weer tot groei.

Bijlagen bij dit bericht