Mkb-ondernemer heeft zin in 2017!

23 november 2016 | Door redactie

Mkb-ondernemers verwachten veel goeds in 2017. Zij speculeren op meer omzet, hogere investeringen en uitbreiding van de werkgelegenheid. Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Met name ondernemers in het middenbedrijf (50-250 werkzame personen) blijken positief in hun verwachtingen voor 2017. Zij zijn vaker optimistisch dan ondernemers met kleinere bedrijven (5-50 werkzame personen), al zijn ondernemers in het kleinbedrijf ook optimistisch gestemd. Over de omzet, de export en de personeelssterkte zijn ondernemers uit het grootbedrijf overigens nóg positiever dan ondernemers in het mkb.

Veel mkb-ondernemers verwachten omzettoename

In het middenbedrijf denkt 39% van de ondernemers dat de omzet in 2017 toeneemt, terwijl 6% een lagere omzet voorziet. Per saldo is dus 33% van de ondernemers positief over de omzetontwikkeling. In het kleinbedrijf is dit saldo 21% en in het grootbedrijf 53%. De verwachtingen over de buitenlandse omzet hebben hetzelfde patroon: de verwachtingen in het kleinbedrijf zijn het minst positief en in het grootbedrijf zijn de verwachtingen het meest positief.

Ook hoop op toename werkgelegenheid

Van de ondernemers in het middenbedrijf verwacht per saldo 10% een groei van de investeringen in 2017 en 18% een toename van de werkgelegenheid. Binnen het kleinbedrijf verwacht per saldo 3% van de ondernemers een groei van de investeringen en 11% een toename van de werkgelegenheid.