Nieuwe Milieu- en Energielijsten 2015

9 januari 2015 | Door redactie

Investeert uw bv in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kunt u een mooi fiscaal voordeel behalen als deze bedrijfsmiddelen op de Milieu- of Energielijst staan. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs de lijsten voor 2015 gepubliceerd.

Om u te verleiden te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen heeft de overheid verschillende fiscale regelingen in het leven geroepen. Als u aan de voorwaarden voldoet, profiteert uw bv van de volgende regelingen:

  • energie-investeringsaftrek (EIA): naast de afschrijving kunt u 41,5% van het investeringsbedrag extra aftrekken van de winst;
  • milieu-investeringsaftrek (MIA): afhankelijk van het bedrijfsmiddel kun u tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst;
  • willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (VAMIL): u kunt tot 75% van het investeringsbedrag op een willekeurig moment afschrijven.

Wilt u de MIA en de VAMIL toepassen, dan moet het bedrijfsmiddel op de milieulijst staan. Om gebruik te kunnen maken van de EIA moet het bedrijfsmiddel voorkomen op de energielijst.

Duurzame gebouwen minder interessant geworden.

RVO probeert elk jaar rekening te houden met de nieuwste ontwikkelingen bij het samenstellen van de milieu- en energielijst. Daarnaast mag u ook zelf een voorstel doen om een bedrijfsmiddel op te laten nemen op één van de lijsten. RVO heeft onlangs een nieuwe milieu- en energielijst (pdf) bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat duurzame gebouwen in 2015 niet langer voor zowel de MIA als de VAMIL in aanmerking komen. U kunt alleen nog de MIA gebruiken. In 2015 blijft het wel fiscaal voordelig om te investeren in elektrische auto’s of hybride auto’s. U las hier al over in het bericht ‘Elektrische auto blijft de moeite waard’.