Ondernemers starten 2017 goedgemutst

21 februari 2017 | Door redactie

Nederlandse ondernemers zijn het nieuwe jaar hoopvol begonnen. Het vertrouwen onder ondernemers staat op het hoogste punt sinds de meting begon in 2008.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Conjunctuurenquête Nederland (pdf) over het eerste kwartaal van dit jaar. De graadmeter voor het gemoed van ondernemers staat op 14,7 punten, en dat is 5,5 punt hoger dan in het laatste kwartaal van 2016. Een positief cijfer wil zeggen dat het aantal optimisten per saldo groter is dan het aantal pessimisten.

Ondernemers in de bouw zijn het zonnigst

Het vertrouwen is breed gedragen. Onder meer in de industrie, de detailhandel en de zakelijke dienstverlening bereikte de graadmeter het hoogste punt sinds het begin van de meting in 2008. Ondernemers in de bouw en in de groothandel zien het ’t zonnigst in. Daar staat de barometer op respectievelijk 27,2 en 25,2.
Het optimisme komt ook terug in de verwachtingen voor de investeringen (tools). Bijna 22% van de ondernemers verwacht in het lopende jaar meer te gaan spenderen dan een jaar geleden. Ook in werknemers wordt geld gestoken. Per saldo denkt bijna 9% van de ondernemers dit jaar meer werknemers personeel aan te nemen dan vorig jaar.

Consument ziet de toekomst ook zonnig in

Bedrijven die rechtstreeks aan consumenten verkopen (tools) hebben ook alle reden om vrolijk te zijn, zo blijkt uit de meest recente peiling van het consumentenvertrouwen. Volgens het CBS zijn Nederlandse consumenten in februari nog iets positiever geworden dan in januari. Inmiddels staat het vertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar.
De verbetering van het cijfer komt vooral doordat consumenten positiever denken over de economie. Ook de koopbereidheid is toegenomen.