Raadpleeg investeringsradar bij nieuwe investeringen

28 juni 2017 | Door redactie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een investeringsradar ontwikkeld die organisaties helpt om investeringen in een context te plaatsen. Dit overzicht is gratis te raadplegen en wordt iedere maand bijgewerkt met de recentste informatie van het CBS.

Organisaties die nieuwe investeringen willen doen zullen investeringen in een brede economische context willen plaatsen om een goede beslissing te nemen. Hierdoor kunnen deze organisaties inschatten of een door hen bepaald investeringsmoment juist is. In de investeringsradar van het CBS, die organisaties gratis online kunnen raadplegen, is terug te vinden wat de recentste status is van algemene economische ontwikkelingen die van invloed zijn op investeringen (in het algemeen). De factoren die volgens de Toelichting bij de investeringsradar in deze analyse zijn verwerkt, zijn:

  • De jaar-op-jaarmutatie van de koerswaarde van de aandelenkoersen (Euronext Amsterdam);
  • Het getal dat de bezettingsraad weergeeft binnen de Nederlandse industriesector;
  • De orderpositie van de industrie volgens Nederlandse ondernemingen;
  • De interbancaire rente (12-maandsrente in de Eurozone – Euribor);
  • Het niveau van het Nederlandse consumentenvertrouwen;
  • De status van de goederenexport volgens Nederlandse ondernemers. 

Investeringsradar aflezen

Hoe moeten organisaties de investeringsradar aflezen? Het diagram van de investeringsradar bestaat uit verschillende banen. De kleur van de baan waarin de indicator staat, geeft aan hoe goed het met deze indicator gaat. Hoe donkerder de kleur, hoe minder goed het gaat. Onderaan de investeringsradar heeft het CBS een tijdbalk geplaatst. Hiermee kunnen organisaties zelf eerdere maanden selecteren.