Vertrouwen Nederlandse industrie naar piek

26 april 2017 | Door redactie

Het vertrouwen van de Nederlandse industrie blijft maar groeien. Inmiddels staat het vertrouwen onder industriële producenten op het hoogste punt in ruim negen jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De barometer voor het gemoed van industriële ondernemers slaat sinds oktober 2014 uit naar de positieve kant. In april kwam de graadmeter uit op 8,3 punten, tegen een stand van 7,8 in maart. Ook op langere termijn bekeken zijn ondernemers goedgemutst: het ondernemersvertrouwen ligt inmiddels ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar.

Machines zijn goed bezet

Vrijwel alle seinen staan volgens ondernemers dan ook op groen. Zo is de groep ondernemers die verwacht dat de productie het komende kwartaal zal stijgen groter dan de groep die een afname verwacht. Ondernemers zijn ook positiever over de voorraad (tool) gereed product. Alleen het oordeel over de orderportefeuille verslechterde iets, aldus het CBS.
Wat ook helpt voor de stemming in de sector is de hoge bezettingsgraad van machines (tool) en installaties. Een hoger cijfer wil zeggen dat de machines minder vaak stilstaan omdat er niets te maken valt. In april kwam de bezettingsgraad van de Nederlandse industrie uit op 82,8%. Dat is het hoogste niveau sinds de metingen in 2008 zijn begonnen.
Wat sectoren betreft zijn de producenten van hout- en bouwmaterialen het meest optimistisch. Daarna volgen de makers van textiel en kleding en de papier- en grafische industrie.