Zes op de tien mkb’ers berekenen kostenstijging door

21 november 2022 | Door redactie

Om de fiks gestegen kosten voor energie en grondstoffen op te vangen, kiezen de meeste ondernemers ervoor om de prijzen voor afnemers te verhogen. Zes op de tien mkb’ers schuift de rekening door, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is daarmee een populairdere optie dan kosten besparen.

De flinke kostenstijgingen zijn momenteel de grootste kopzorgen in het bedrijfsleven. Onder dezelfde voorwaarden blijven leveren is dan financieel niet vol te houden voor veel ondernemers. In sommige gevallen is het mogelijk om eenzijdig de prijzen te verhogen (artikel). Maar dat moet wel goed dichtgetimmerd zijn, want in een recente zaak heeft de rechter een leverancier teruggefloten vanwege een prijsverhoging.

Gestegen kosten doorberekenen

Het CBS heeft begin oktober nagevraagd hoe ondernemers omgaan met de kostenstijging. Doorberekenen aan klanten en afnemers blijkt daarbij de populairste optie. Van de ondernemingen tot 250 werknemers rekent ruim 60% nu hogere prijzen. In het grootbedrijf (vanaf 250 werknemers) is dat een kleine 52%.
Daarmee krijgt doorberekenen meer stemmen dan zelf kosten besparen. Van de mkb’ers kiest bijna 21% voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen om kosten te besparen en voor ‘overige’ kostenbesparingen zoals het CBS het categoriseert. Specifiekere opties zoals het wisselen van leverancier (6%), groter inkopen (3%) of overschakelen naar goedkopere grondstoffen (3%) zijn veel minder populair.

Investeren om toekomstbestendig te worden

Uit het onderzoek blijkt verder dat kleinere ondernemingen hun plannen voor investeringen in de ijskast zetten. De meerderheid van de kleine ondernemers verwacht voor 2023 een afname van de investeringen. Daarmee zijn zij opvallend negatief, want in het middenbedrijf (50 tot 250 werknemers) en het grootbedrijf verwachten ondernemers juist per saldo een toename van de investeringen.
Het CBS heeft ook gevraagd waar ondernemingen in investeren om toekomstbestendig te worden. Van de mkb’ers zegt overigens ruim 11% dat zij niet met dit doel investeren. De anderen steken het geld vooral in digitalisering en automatisering (29%), opleiden van personeel (25%) en maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid (22%).

Duurzaamheid en digitalisering vragen investeringen

Het CBS heeft de gegevens opgesteld in het kader van het rapport Staat van het mkb (pdf). Daarin peilt het Nederlands Comité voor Ondernemerschap jaarlijks hoe het Nederlandse mkb ervoor staat. Juist de investeringen staan dit jaar centraal in de rapportage. Want op het gebied van bijvoorbeeld op verduurzaming en digitalisering wordt er veel verwacht van ondernemers, en dat vraagt om investeringen. Het Comité – met onder meer koningin Máxima en Rabo-econoom Barbara Baarsma in de gelederen – pleit er daarom voor dat de politiek zorgt dat ondernemers bereid zijn om te investeren. Dat vraagt volgens het Comité duidelijk en stabiel politiek beleid, met een duidelijke routekaart voor de komende jaren.