Ziekenhuis financieel gezond met investeerders

9 februari 2012 | Door redactie

Met ingang van 1 januari 2013 moet het aantrekkelijker zijn voor investeerders om geld te lenen aan ziekenhuizen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat onder andere pensioenfondsen en buitenlandse zorgmaatschappijen makkelijker geld kunnen investeren in ziekenhuizen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister in februari 2012 naar de Tweede Kamer stuurt.

Momenteel is het voor ziekenhuizen niet toegestaan om winst te behalen. Door deze maatregel af te schaffen, is het voor investeerders makkelijker om risicodragend vermogen te stoppen in zorg. Daardoor zijn ziekenhuizen minder afhankelijk van banken. Zo moet de kwaliteit en dienstverlening in de zorg verbeteren zonder dat het de belastingbetaler geld kost. Zowel de investeerder als de patiënt heeft belang bij een goed functionerende zorginstelling. Als de kwaliteit van de zorg in een ziekenhuis verbetert, kan het ziekenhuis meer patiënten helpen en betaalt de investering zich vanzelf terug.

Verbod op winst voor academische ziekenhuizen blijft gehandhaafd

Alleen voor de acht academische ziekenhuizen blijft het verbod op winst voorlopig nog wel bestaan, omdat deze instellingen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Als het wetsvoorstel is aangenomen, mogen ook andere publieke instellingen privaat kapitaal aantrekken. De instelling mag wel pas drie jaar na de investering de winst aan de geldschieter uitkeren.