Slim investeren met uw onderneming doet u zo

Om uw onderneming te laten groeien en floreren, ontkomt u er niet aan om te investeren in bedrijfsmiddelen. Hierbij krijgt u te maken met een aantal belangrijke fiscale gevolgen. De tools en informatie in deze toolbox helpen u om uw investeringen zo gunstig mogelijk uit te voeren, zodat u geen onnodige kosten maakt of geld misloopt.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Slim investeren met uw onderneming doet u zo

  Van plannen en afschrijven tot de fiscale voordelen en regelgeving

  Een onderneming die groeit, moet investeren in bedrijfsmiddelen. Hieronder staan handige rekentools om inzicht te krijgen in de financiële ruimte die u heeft voor investeringen, en informatie om risico's bij het investeren te beperken. U kunt die investeringen vervolgens op verschillende manieren fiscaal afschrijven. Verderop in deze toolbox staan de mogelijke methodes uitgelegd, met ook weer praktische rekentools. Daaronder vindt u informatie over de fiscale regelingen waar u mogelijk recht op heeft, en hoe u die kunt aanvragen. Verkoopt uw onderneming die bedrijfsmiddelen weer, dan moet u rekening houden met de regels omtrent de desinvesteringsbijtelling. Misschien kunt u de verkoopwinst ook nog in een herinvesteringsreserve onderbrengen.Tot slot leest u in deze toolbox hoe de overheid internationale investeringen stimuleert.

 • 2

  Hoe investeren in groei en bedrijfsmiddelen?

  De groei van uw onderneming

  Verdiepingsartikel Investeren Publicatiedatum: 08-11-2019

  U timmert al een tijdje aan de weg en heeft de laatste jaren een mooie onderneming opgebouwd. De omzet en winst zijn toegenomen en u bent klaar voor de volgende stap: de groei van uw onderneming. Hoe kunt u dit het beste aanpakken? Welke mogelijkheden heeft u? En waar let een financier op bij het verstrekken van een lening? Net als bij de start geldt ook bij de groei van uw onderneming dat u bedachtzaam te werk moet gaan. U heeft uw zaak al op de rails, nu is het een kwestie van doorpakken.


  Investeren en innoveren

  E-learning Investeren Publicatiedatum: 07-11-2020

  Investeren en innoveren zijn twee belangrijke activiteiten om de groei van uw organisatie zeker te stellen of, nog beter, te stimuleren. Uw organisatie moet zich natuurlijk blijven ontwikkelen om een stevige markt- en concurrentiepositie te kunnen behouden of te verbeteren. Investeringen en innovaties kunnen wel flink in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verschillende tegemoetkomingen waar u gebruik van kunt maken.


  Bereken uw investeringsbegroting

  Tool Zakelijke financiering Publicatiedatum: 22-04-2022

  Het is belangrijk om in te schatten hoeveel geld het starten van een onderneming gaat kosten en welke investeringen u moet doen.


  Financieel plannen met de jaarrekening

  Tool Jaarverslag en jaarrekening Publicatiedatum: 12-08-2019

  Breng ‘verborgen’ kosten in kaart en plan de toekomst zorgvuldig met de jaarrekening. Deze controlelijst kunt u bij de hand houden.


  Investeren in crowdfunding

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 11-03-2020

  Deze checklist geeft een aantal belangrijke aandachtspunten die u moet overwegen voordat u gaat investeren in een project of onderneming.


  Voorkom oplichting bij investeren of beleggen

  Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 01-09-2021

  Het kan u overkomen: u wordt benaderd met de vraag of u wilt investeren of beleggen. De rendementen lijken zeer gunstig en u besluit om op het aanbod in te gaan. Helaas blijkt uiteindelijk niks van het verhaal te kloppen en de partij met wie u in zee bent gegaan geeft niet thuis. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus verdiep u in de signalen van beleggingsfraude.


 • 3

  Hoe af te schrijven op investeringen?

  Afschrijving

  Infographic Afschrijven Publicatiedatum: 31-07-2019

  Met een afschrijving verdeelt u de aanschafkosten van een bedrijfsmiddel over de jaren waarin het bedrijfsmiddel is gebruikt.


  Bekijk welke methode van fiscaal afschrijven voor u het gunstigst is

  Verdiepingsartikel Afschrijven Publicatiedatum: 19-03-2020

  Investeren in bedrijfsmiddelen brengt uiteraard kosten met zich mee. Deze kosten mag u meestal niet in één keer in aftrek brengen. Normaal gesproken schrijft u bedrijfsmiddelen af over een bepaalde periode, zodat u jaarlijks een bedrag ten laste van het resultaat mag brengen. Hiervoor kunt u diverse methoden toepassen. In bepaalde gevallen mag u willekeurig afschrijven. Dit artikel zoomt in op de belangrijkste fiscale afschrijvingsregels.


  Lineair afschrijven

  Tool Afschrijven Publicatiedatum: 22-04-2022

  Met deze rekentool berekent u hoeveel de jaarlijkse afschrijving(spercentage) bedraagt als u gebruikmaakt van lineaire afschrijving.


  Afschrijven met de methode 'sum of the year digits'

  Tool Afschrijven Publicatiedatum: 22-04-2022

  Bedrijfsmiddelen die na investering langer dan een jaar meegaan en duurder zijn dan € 450 kan uw onderneming afschrijven.


  Valt met willekeurige afschrijving belasting te besparen?

  Vraag & Antwoord Afschrijven Publicatiedatum: 24-07-2019

  Als startende ondernemer kan ik gebruik maken van de willekeurige afschrijving heb ik ergens gelezen. Kan ik hiermee belasting besparen?


  Afschrijven op beleggingspand

  Tool Afschrijven Publicatiedatum: 13-08-2019

  Met deze rekentool berekent u hoeveel de fiscaal acceptabele jaarlijkse afschrijving op een beleggingspand bedraagt.


  Hoeveel kan ik afschrijven op mijn bedrijfspand?

  Vraag & Antwoord Afschrijven Publicatiedatum: 10-06-2020

  Ik zit voor de afschrijving van mijn bedrijfspand al onder de 100% (tot 2019 50%). Moet ik nu de waarde terugrekenen naar 100% van de WOZ-waarde?


  Afschrijving op pand in eigen gebruik

  Tool Afschrijven Publicatiedatum: 13-08-2019

  Met deze rekentool berekent u hoeveel de fiscaal acceptabele jaarlijkse afschrijving op een pand in eigen gebruik bedraagt.


 • 4

  Hoe werkt de investeringsaftrek?

  Gebruik van investeringsaftrek 2023

  Infographic Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 16-01-2023

  Als ondernemer voor de IB en VPB kunt u fiscaal voordeel behalen als u gebruikmaakt van de investeringsaftrek. U mag daardoor namelijk een deel van het bedrag dat u investeert aftrekken van uw winst. Welke investeringsaftrekregelingen zijn er allemaal? Bekijk hier de bedragen voor 2023.


  Zo past u de ondernemersregelingen correct toe

  Toolbox Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 22-02-2023

  De overheid heeft een aantal fiscale aftrekmogelijkheden in het leven geroepen om ondernemen, investeren en innoveren te stimuleren. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB), en voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u profiteren van verschillende aftrekposten op uw winst voor de IB. In deze toolbox hebben we de regelingen voor ondernemersaftrek voor u op een rijtje gezet.


  Welk tijdstip is bepalend voor de investeringsaftrek?

  Vraag & Antwoord Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 11-01-2023

  Welk tijdstip is voor de investeringsaftrek eigenlijk bepalend?


  Zijn sloopkosten aftrekbaar?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 15-07-2019

  Onze onderneming heeft in het kader van een fikse renovatie van een oud bedrijfspand alleen de buitenmuren laten staan. Er zijn dan ook veel sloopkosten gemaakt. In hoeverre zijn deze kosten aftrekbaar van het resultaat?


 • 5

  Let op de herinvesteringsreserve en desinvesteringsbijtelling

  Hoe werkt de herinvesteringsreserve?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 06-04-2023

  Ik heb onlangs een bedrijfsmiddel verkocht, kan ik nu voor de opbrengst een herinvesteringsreserve (HIR) vormen? Hoe werkt dat precies?


  Controleer of u een herinvesteringsreserve kunt benutten

  Tool Investeren Publicatiedatum: 22-04-2022

  Met deze rekentool berekent u of en voor welk bedrag een herinvesteringsreserve kan worden benut bij een nieuwe investering.


  Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

  Verdiepingsartikel Investeren Publicatiedatum: 06-04-2023

  De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was.


  Hoe bereken ik de desinvesteringsbijtelling?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 11-01-2023

  Onlangs heb ik een in 2020 gekocht bedrijfsmiddel weer verkocht. Hiervoor heb ik destijds investeringsaftrek geclaimd. Hoe bereken ik nu de desinvesteringsbijtelling?


  Hoe werkt de desinvesteringsbijtelling bij bedrijfsoverdracht?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 08-04-2023

  Ik wil mijn onderneming verkopen, maar nu hoor ik dat ik rekening moet houden met de desinvesteringsbijtelling. Wat is dat en hoe werkt die?


  Desinvesteringsbijtelling verschuldigd door diefstal bestelbus?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 11-01-2023

  Ben ik bij diefstal van mijn bestelbus desinvesteringsbijtelling verschuldigd over de ontvangen verzekeringsuitkering?


 • 6

  Welke hulp is er bij internationaal investeren?

  Regelingen voor internationale investeringen

  Verdiepingsartikel Investeren Publicatiedatum: 13-10-2021

  Ondernemers die willen investeren in het buitenland kunnen sinds 1 oktober 2021 terecht bij Invest International. Deze organisatie neemt het beheer van enkele regelingen over van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bent u adviseur van ondernemingen die in ontwikkelingslanden zaken van de grond proberen te krijgen, dan is het nuttig om u hierin te verdiepen. Misschien komt uw cliënt ervoor in aanmerking.