Accountants leggen zich neer bij beroepseed

20 oktober 2017 | Door redactie

Onlangs hebben veertien accountants, die eerder nog bezwaar hadden gemaakt, alsnog de beroepseed afgelegd. Daarmee is bijna honderd procent van de 19.700 actieve accountants beëdigd. Tegen de bezwaarden was de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een tuchtzaak begonnen.

De eed is het resultaat van een groot hervormingsplan dat de sector zichzelf in 2014 oplegde, na een reeks schandalen van de afgelopen jaren. De eed stelt dat accountants in het algemeen belang moeten handelen en zich moeten houden aan een aantal beroepsregels, zoals integriteit en vertrouwelijkheid. Een aantal accountants maakten bezwaar tegen de verplichting de eed af te leggen omdat zij de eed niet anders zagen dan een maatregel voor de bühne. Maar wie weigert, kan via de tuchtrechter uit het beroep worden gezet. 

Beroepseed voor accountants wordt bij elke diploma-uitreiking afgenomen

Accountants die dat nog niet hadden gedaan, hadden tot 1 mei van dit jaar de gelegenheid om de eed af te leggen. Inmiddels heeft dus bijna 100% de eed afgelegd. De beroepseed wordt bij iedere diploma-uitreiking afgenomen. Herintreders en net afgestudeerden kunnen de eed afleggen op diverse locaties. Zij kunnen hiervoor een mail sturen naar beroepseed@nba.nl voor het maken van een afspraak. De aflegging van de eed wordt automatisch geregistreerd op MijnNBA.nl/beroepseed.