Accountantstarieven stijgen voor vijfde jaar op rij

18 januari 2022 | Door redactie

De verwachting is dat de accountantstarieven in 2022 voor het vijfde jaar op rij stijgen met minimaal 2%. In 2022 zal, net als afgelopen jaar, ook het volume groeien in de accountancy. Het groeitempo zal alleen iets lager liggen. Dit voorspelt de ING in een recente analyse van de sector.

Naast hogere kosten door strengere wet- en regelgeving, die leiden tot intensievere controles, zijn de hogere tarieven deels compensatie voor de stijgende personeelskosten. Deze stijging is het gevolg van een krappe arbeidsmarkt, die vooral speelt in de auditpraktijk. Zo is het aantal accountantsorganisaties dat wettelijke controles uitvoert van de jaarrekening in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Vorig jaar groeiden de tarieven van de auditpraktijk met ongeveer 3%.

Uitstroom van ervaren accountants

De accountancysector kampt al langere tijd met personeelsschaarste. Om deze op te vangen zal de accountancysector moeten investeren in data-analyse, zodat efficiënter kan worden gewerkt. Het tekort aan accountants komt onder andere door een lagere instroom van studenten en een uitstroom van ervaren accountants naar het bedrijfsleven.
Er is vooral een tekort aan accountants met drie tot vijf jaar ervaring. Het personeelstekort zorgt bij één op de vier accountantskantoren ook voor een rem op de groei. Kleinere kantoren kunnen moeilijk accountants vinden, omdat zij qua salarissen niet kunnen concurreren met de grote kantoren. Zij moeten zich onderscheiden op andere manieren, bijvoorbeeld door een betere werk-privébalans en meer variatie in werkzaamheden te bieden.

Volumegroei van 3%

Voor 2022 wordt in de accountancy een volumegroei van 3% verwacht. Daarmee ligt het groeitempo iets lager dan in 2021, toen de sector goed herstelde van de dip in 2020 die het gevolg was van de coronacrisis. Afgelopen jaar nam ook de vraag naar fiscaal en financieel advies weer toe. Die vraag zet in 2022 verder door. Accountants hebben veel extra werkzaamheden door de coronapandemie. Zo moeten zij een juist gebruik van de verschillende NOW-regelingen controleren en daarnaast zijn zij door corona meer tijd kwijt aan het beoordelen van de continuïteit van ondernemingen.