AFM kan boete voortaan vereenvoudigd afhandelen

1 februari 2022 | Door redactie

Organisaties die schuldig zijn aan een overtreding van financiële wet- of regelgeving kunnen een boete krijgen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder heeft vanaf 1 februari 2022 de mogelijkheid om een boetezaak vereenvoudigd af te doen. Voor de overtreder leidt deze nieuwe werkwijze tot een lagere boete.

De AFM houdt op basis van verschillende wetten toezicht op de financiële sector, waaronder de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) en de Pensioenwet. Op grond van deze wetten kan de AFM in bepaalde gevallen een boete opleggen. De AFM kan overtreders voortaan de mogelijkheid bieden van een vereenvoudigde afhandeling. Erkent de desbetreffende organisatie de overtreding en de boete die daarop volgt, dan kan de AFM de desbetreffende boete verlagen met 15% en volstaan met een verkort boetebesluit.

Snelle afronding van zaak

Het doel van de vereenvoudigde afhandeling is een snelle afronding van een boetezaak. Zo worden langdurige en kostbare juridische procedures overbodig. Zowel de overtreder als de toezichthouder plukken daar de vruchten van. De overtreder kan de zaak snel achter zich laten en de AFM kan haar handhavingscapaciteit effectiever inzetten. De AFM zal per boetezaak bekijken of vereenvoudigde afdoening tot de mogelijkheden behoort. ‘Bij de afweging kunnen verschillende factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld of er principiële kwesties spelen die vragen om een volledig uitgewerkt besluit, en of het in geval van meerdere samenhangende boetezaken haalbaar is. Ook de houding van de overtreder in het proces kan meewegen’, aldus de AFM.
De werkwijze van de AFM is beschreven in de ‘Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken AFM' (pdf).