Bankentaxonomie uitgebreid

20 januari 2011 | Door redactie

Standard Business Reporting (SBR) zal u als onderneming een hoop administratieve lasten uit handen nemen. Met de toepassing van SBR is het mogelijk om rapportages zoals jaarrekeningen en kredietrapportages digitaal bij de banken aan te leveren. De bankentaxonomie die dit mogelijk maakt is aangepast, zodat meer bedrijven gebruik kunnen maken van dit systeem.

U kon meer lezen over SBR in het bericht ‘Jaarrekening nu digitaal bij bank aanleveren'. SBR kunt u gebruiken om financiële gegevens over te dragen aan banken, KvK, Centraal Bureau voor de Statistiek en de Belastingdienst. Voor de overdracht van deze gegevens hebben de banken een bankentaxonomie ontwikkeld, zodat u uw kredietrapportages kunt uitwisselen met de bank. De banken hebben deze gegevens nodig bij de beoordeling van uw kredietaanvraag.

Middelgrote ondernemingen

Elk jaar zal er een update plaatsvinden van de bankentaxonomie. Deze update is nodig om de samenhang met de Nederlandse taxonomie te blijven behouden. De Nederlandse Taxonomie is het woordenboek met definities van gegevens die nodig zijn voor het samenstellen van rapportages gebaseerd op wetten en regels ten aanzien van jaarrekeningen, belastingaangiften en statistiekverplichtingen. Daarnaast is het met de nieuwe bankentaxonomie voor middelgrote ondernemingen mogelijk om kredietrapportages samen te stellen. Voor kleine ondernemingen en natuurlijke personen was dit in de vorige versie al mogelijk. Ook is het in deze versie mogelijk om een samenvatting van de IB aangifte voor natuurlijke personen toe te voegen. U kunt dus steeds meer informatie toesturen die van belang is voor de kredietbeoordeling van banken. Dit zou de administratieve lasten toch moeten verminderen!