Consolidatie zal nooit meer hetzelfde zijn

Met de nieuwe International Financial Reporting Standards (IFRS) voor consolidatie moet u een deelneming al consolideren als een onderneming een effectieve beleidsbepalende invloed heeft. De International Accounting Standards Board (IASB) heeft deze nieuwe standaard op 12 mei gepubliceerd.

20 mei 2011 | Door redactie

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht om volgens de regels van het IFRS de jaarrekening op te stellen. De IASB stelt deze regels op en geeft dus ook aan als er nieuwe IFRS regels zijn. In IFRS 10 zijn de regels voor consolidatie opgenomen. Als u een deelneming moet consolideren dan neemt u de activa en passiva van de deelneming op in uw jaarrekening. Op deze wijze krijgen de beleggers en financiers ook een beeld van de economische prestaties en de vermogenspositie van de deelneming. IFRS 10 bepaalt in welke gevallen u verplicht bent om een deelneming te consolideren.

Effectieve beleidsbepalende invloed

De effectieve beleidsbepalende invloed die een onderneming heeft op zijn deelneming is in de nieuwe standaard IFRS 10 bepalend voor de consolidatie. Deze invloed kan zelfs al aanwezig zijn als er geen sprake is van een meerderheid van de aandelen in de deelneming. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw onderneming met een belang van 45% een dominant belang heeft ten opzichte van andere aandeelhouders die minder dan 45% van de aandelen hebben. Bij de nieuwe standaard zijn dus veel meer aspecten van belang om te bepalen of u de deelneming moet consolideren. Zo moet u ook opties of converteerbare obligaties meenemen in uw afweging. Heeft uw onderneming een effectief beleidsbepalende invloed dan moet u de deelneming altijd consolideren.