De vraag naar accountants blijft structureel hoog

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) brengt al jaren de vraag naar accountants in beeld. Uit de vacaturecijfers van de periode 2016 tot en met 2019 is een duidelijke trend waar te nemen: de vraag naar accountants piekte begin 2018 en blijft daarna structureel hoog.

28 januari 2020 | Door redactie

De cijfers zijn afkomstig van vacaturezoekmachine Jobdigger en worden vanaf 2016 per kwartaal weergegeven. Uit de data van 2019 blijkt dat er afgelopen jaar vooral vraag was naar assistent-accountants. Bijna een derde (32,6%) van alle vacatures was gericht op assistent-accountants, gevolgd door diverse controllersfuncties.

Vooral vacatures voor assistent-accountants 

Ook op dit moment is er nog veel vraag naar accountants. Zo telde het vierde kwartaal van 2019 in totaal bijna 3.000 vacatures: bijna 2.250 vacatures voor assistent-accountants, ruim 500 vacatures voor accountants en 173 voor leidinggevende accountants.

Studenten en starters 

Bij het verzamelen van de data is gekeken naar alle vacatures voor accountants die gepubliceerd zijn via openbare bronnen. Het kan dus voorkomen dat dezelfde vacatures op verschillende websites zijn geplaatst. In de cijfers is geen rekening gehouden met studenten en net afgestudeerden die door 'campus recruitment' worden geworven. In de praktijk komt het ook regelmatig voor dat meerdere starters onder één vacature worden geworven. Desondanks xgeven de cijfers een goed beeld van de huidige trend.   

Dashboard Accountancy

De vraag naar accountants is in beeld gebracht in het Dashboard Accountancy, dat begin 2019 opgezet door de NBA en oob-accountantskantoren en periodiek wordt aangevuld met nieuwe content. Het dashboard bevat onder andere informatie over kwaliteitsbeleid, kernpunten in de uitgebreide controleverklaring (tool) en fraude.
In komende publicaties op het Dashboard Accountancy wordt onder meer gekeken naar verschuivingen in gevraagde competenties en profielen, investeringen van accountantskantoren in opleidingen en accountantskantoren als kweekvijver van financieel talent.

Bijlagen bij dit bericht