Digitale deponeringsplicht leidt tot XBRL-uitbreiding

2 juli 2024 | Door redactie

Naar alle waarschijnlijkheid moeten alle private ondernemingen in Nederland vanaf boekjaar 2025 met een vorm van eXtensible Business Reporting Language (XBRL) gaan deponeren. Dit meldde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) recent nadat de Ministerraad instemde met een wijziging van het Besluit elektronische deponering handelsregister.

Op dit moment zijn alle micro-, kleine, middelgrote en beursgenoteerde ondernemingen verplicht om digitaal te deponeren. Een groep van grote ondernemingen en middelgrote dochterondernemingen hadden tot dusverre deze verplichting niet. Daar komt nu een einde aan als gevolg van de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Europese richtlijn die ondernemingen verplicht om te rapporteren in hun jaarverslag over hun duurzaamheidsprestaties. Inspanningen op het gebied van ESG-onderwerpen (Environmental, Social en Governance) moeten voortaan worden opgenomen in een digitaal bestuursverslag, waarbij de informatie met XBRL is getagd.

Jaarverslag in nieuw formaat

Het bestaande SBR Afsprakenstelsel wordt uitgebreid met de nieuwe vorm van XBRL die de CSRD-richtlijn voorschrijft en is van toepassing op het hele jaarverslag. De Report Package, een door XBRL International ontwikkelde variant van een ZIP-bestand, moet het jaarverslag in het Inline XBRL-formaat bevatten en een taxonomie (V&A) die door de desbetreffende onderneming zelf is samengesteld.

Overheid gestart met voorbereidingen

In de praktijk zullen grote ondernemingen over boekjaar 2025 in dezelfde vorm moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK) als beursgenoteerde ondernemingen. De overheid is gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe verplichtstelling. Digipoort, de digitale infrastructuur die communicatie tussen ondernemingen en overheid mogelijk maakt, zal worden aangepast om straks ook Report Packages te kunnen ontvangen.
Nu de Ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van het Besluit elektronische deponering handelsregister is de Raad van State aan zet. Volgens de planning wordt de publicatie van het besluit voor het einde van 2024 verwacht.