Documenten in SBR leesbaar met nieuwe viewer

31 maart 2017 | Door redactie

Steeds meer rapportages moet u sinds 2017, soms al met ingang van boekjaar 2016, met Standard Business Reporting (SBR) indienen. Deze wijze van aanleveren zal in de toekomst voor nog meer organisaties verplicht zijn. Voor veel gebruikers zijn de in SBR opgestelde rapportages nu niet leesbaar, terwijl daar ook nu al behoefte aan is. Daarvoor is nu een gratis tool gelanceerd: de SBR-viewer.

Organisaties die vallen onder het jaarrekeningregime (tool) voor middelgrote ondernemingen, zijn verplicht de jaarrekening vanaf het boekjaar 2017 te deponeren met SBR (tool). Deze verplichting is al vanaf het boekjaar 2016 van toepassing op micro- en kleine ondernemingen. Het is dan natuurlijk wel zo handig dat de rapportages in SBR voor gebruikers ook leesbaar zijn. Hiervoor is door SBR Webservices een tool ontwikkeld: de SBR-viewer. Deze tool biedt de mogelijkheid om gebruikers snel, efficiënt en op basis van een consistente presentatie rapportages die gemaakt zijn in SBR, inhoudelijk te bekijken. De nieuwe tool genereert een SBR-document en maakt het leesbaar. Ook zorgt de SBR-viewer voor een technische controle en biedt de tool een getrouw beeld volgens de regels die binnen de accountancy gelden. Daarnaast genereert de tool een document in HTML dat op te slaan is als pdf (tools).

Taxonomieën zijn op een standaardwijze in de tool verwerkt

SBR Webservices heeft de SBR-viewer op generieke wijze gebouwd. Daardoor worden  alle mogelijkheden van een taxonomie met de bijbehorende technieken op een standaardwijze gebruikt. Rapporten die uit verschillende taxonomieën zijn opgemaakt, vertonen daardoor altijd een zelfde beeld. De SBR-viewer is weer een hulpmiddel dat u kunt gebruiken bij de overstap op SBR, die steeds prangender wordt. De hoogste tijd dus om u goed te informeren over de achtergronden van SBR en deze manier van rapporteren!

Wilt u meer weten over SBR? Op 11 april verschijnt een FA-dossier dat geheel aan SBR gewijd is.