EU-duurzaamheidsrichtlijn nog onbekend

24 januari 2022 | Door redactie

Maar liefst 72% van het Nederlandse bedrijfsleven is niet bekend met de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage in het jaarverslag: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit meldt KPMG op basis van recent onderzoek.

Vanaf 2023 moeten ondernemingen met meer dan 250 werknemers voldoen aan de nieuwe EU-richtlijnen. Door de richtlijnen te volgen, geven ondernemingen in hun jaarverslag inzicht in de impact van hun activiteiten op mens, milieu en samenleving. De ondernemingen worden geacht duurzaamheidsdoelstellingen vast te stellen en daar hun strategie, processen en systemen op in te richten. De nieuwe CSRD-richtlijnen zijn van toepassing op 75% van de Europese economie en betreft duizenden ondernemingen in Nederland.

Meer lasten en regeldruk
In het onderzoek van KMPG is te lezen dat ondernemingen in Nederland vooral vrezen voor hogere kosten, meer administratieve lasten en een toenemende regeldruk. Ook zijn ondernemingen bang voor een gebrek aan kennis. Van de deelnemers aan het onderzoek is 65% wel van mening dat rapporteren over duurzaamheid een goede zaak is. Ondernemingen die wel bekend zijn met de CSRD verwachten dat het begrijpen van de regels (32%), de implementatie (25%) en beschikbaar personeel (25%) de grootste uitdagingen zijn bij de invoering van de richtlijn. De CSRD-richtlijnen zijn op dit moment vooral nog onbekend bij niet-beursgenoteerde ondernemingen. Van de top 25 beursgenoteerde is 60% bijna gereed voor de duurzaamheidsrapportage-eisen van de EU.

Inzicht in milieu, samenleving en goed bestuur
De Nationale ESG-barometer (pdf) van KPMG geeft inzicht in hoeverre ondernemingen waarde hechten aan Environmental (milieu), Social (samenleving) en Governance (goed bestuur) thema’s. De Nationale ESG-barometer zal voortaan elk jaar inzicht geven in de duurzaamheidsagenda van ondernemend Nederland.