Geen goedkeuring van accountant voor honderden ondernemingen

11 januari 2018 | Door redactie

De afgelopen jaren hebben accountants aan honderden ondernemingen geen goedkeurende verklaring van de jaarrekening afgegeven. Dat blijkt uit een steekproef van Het Financieele Dagblad en Company.info.

Het onderzoek werd gehouden onder 4.400 ondernemingen met vijftig werknemers of meer. Hieronder zijn ook ondernemingen met meer dan € 100 miljoen omzet. Bij honderd ondernemingen (2,2%) wilden accountants (in 2015) soms jaren achtereen geen oordeel geven, omdat ze de jaarrekening niet vertrouwden. Omgerekend naar de totale populatie van 14.000 ondernemingen in Nederland met meer dan 50 werknemers, is het aantal 308.

Interne beheersing bij ondernemingen niet altijd voldoende

Er zijn verschillende redenen waarom een accountant geen oordeel velt over de jaarrekeningen. De belangrijkste is dat de interne beheersing bij ondernemingen niet op orde is. Dat heeft te maken met ICT-systemen die niet goed werken of een gebrekkige controle op goederen- en geldstromen. Die gegevens zijn niet goed te controleren door de accountant. In principe kan een accountant ook een afkeurende verklaring geven, maar dat komt in de praktijk weinig voor.

Wettelijke controle kostbaar ‘moetje’

Accountants denken verschillend over de ernst van een oordeelonthouding wanneer er geen toegang is tot de juiste systemen. De een ziet het als een serieuze waarschuwing en vindt dat als een accountant twee of drie keer een oordeelonthouding moet geven, hij de opdracht beter kan teruggeven. De ander zwakt dat af en vindt dat grote ondernemingen hun zaken op orde moeten hebben, maar dat dat voor kleinere ondernemingen in het mkb niet altijd op hoeft te gaan. De directeur-grootaandeelhouder is meestal heel goed op de hoogte, maar ziet de wettelijke controle als tijdrovend en kostbaar ‘moetje’.