In 2016 digitale jaarrekening voor kleine bv

11 september 2015 | Door redactie

Afhankelijk van de omvang van uw bv, moet u binnenkort uw jaarrekening verplicht digitaal deponeren. Dit komt naar voren uit een wetsvoorstel waarover nog vóór het einde van 2015 door de Tweede Kamer zal worden gestemd.

In het nieuwsartikel ‘Vanaf 2016 geen papieren jaarstukken meer’ kon u lezen dat u uw jaarrekening vanaf het boekjaar 2016 naar verwachting digitaal moet deponeren. U moet hierbij gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR). Kleine ondernemingen kunnen sinds 2007 (vrijwillig) de jaarrekening digitaal deponeren via SBR. Sinds dit jaar is deze software ook beschikbaar voor middelgrote ondernemingen. Onlangs is er een wetsvoorstel gepubliceerd dat uitwerkt wanneer ondernemingen de jaarrekening verplicht digitaal moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Verplichting is afhankelijk grootte bv

Het boekjaar waarin de verplichting voor het eerst van toepassing zal zijn, is afhankelijk van de omvang van uw bv. In het wetsvoorstel is bepaald dat de verplichting gefaseerd wordt ingevoerd. Kleine ondernemingen krijgen vanaf het boekjaar 2016 te maken met de verplichting om de jaarrekening via SBR te deponeren. Middelgrote ondernemingen krijgen pas vanaf het boekjaar 2017 te maken met deze werkwijze, omdat de rapportage van deze groep ondernemingen aan meer voorschriften moet voldoen. De meest uitgebreide rapportages worden opgesteld door grote ondernemingen. Zij hoeven de jaarrekening daarom pas vanaf het boekjaar 2019 via SBR te deponeren.