Jaarrekening verplicht digitaal deponeren

4 augustus 2014 | Door redactie

Per 2017 bent u verplicht uw jaarrekening digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit blijkt uit een conceptwetsvoorstel van minister Kamp van Economische Zaken. Nu heeft u nog de keuze tussen het insturen van een papieren jaarekening of een digitale jaarrekening via Standard Business Reporting (SBR).

Hoewel de Belastingdienst SBR al lang ondersteunt, heeft vorig jaar slechts 4% van de ondernemingen de jaarrekening via SBR gedeponeerd. Het eenmaal inrichten van de bedrijfsadministratie volgens SBR zorgt voor efficiënt hergebruik van uw gegevens. Met SBR hoeft u de verschillende rapportages niet handmatig samen te stellen en te verzenden en is de kans op het maken van fouten minder groot. 

Dankzij digitalisering veel minder administratieve lasten

Volgens minister Kamp zorgt digitalisering voor minder administratieve rompslomp. Hij rekent voor dat de ruim 800.000 deponeringsplichtige ondernemingen vanaf 2017 in totaal € 8,4 miljoen administratieve lasten per jaar zullen besparen. Toch lukt het nog niet om mensen vrijwillig over te halen om op SBR over te stappen. Omdat nog niet zeker is of ondernemers op digitalisering overstappen, zijn ook softwarebedrijven terughoudend met de ontwikkeling van financiële software. Het verplicht stellen van het digitaal deponeren moet hier verandering in brengen. Kleine ondernemingen mogen nog wel gebruik blijven maken van een onlineservice die de Kamer van Koophandel biedt.