Kleine accountantsorganisaties voor kleine corporaties

30 september 2019 | Door redactie

Het marktaandeel van kleinere accountantsorganisaties in de woningcorporatiesector is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in een recent rapport over verslagjaar 2018.

In 2018 nam het marktaandeel van de kleinere accountantsorganisaties in de woningcorporatiesector toe tot 19,6%. Dit was in 2016 nog 9,5%. Deze 9 kleinere accountantsorganisaties bedienen vooral de kleine woningcorporaties. Er zijn ook nog 6 grote accountantsorganisaties werkzaam in deze sector.

Woningcorporaties en verhuureenheden

BDO was ook vorig jaar de accountantsorganisatie waar de meeste woningcorporaties bij aanklopten voor het uitvoeren van controlewerkzaamheden. Het marktaandeel van BDO op basis van het aantal woningcorporaties bedroeg in 2018 26,3%, gevolgd door de kleinere accountantsorganisaties met 19,6% en Deloitte met 13,9%. Op basis van het aantal verhuureenheden hebben BDO (30,2%), PWC (22,3%) en Deloitte (13,9%) het grootste marktaandeel.

Uitbreiden van de oob-definitie

Het kabinet maakte in juni 2015 bekend dat het meer instellingen als organisatie van openbaar belang (oob) wilde aanmerken. De aanleiding hiervoor was het rapport 'In het publiek belang' (pdf) van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Daarin pleitte de accountantssector voor een aantal verbetermaatregelen, en dus voor het uitbreiden van de oob-definitie. Uiteindelijk is besloten dat vanaf 1 januari 2020 woningcorporaties met meer dan 5.000 verhuureenheden als oob worden aangemerkt. Zij krijgen te maken met aanvullende regels voor de jaarrekeningcontrole. Die zien met name op het stelsel van kwaliteitsbeheersing van de accountantsorganisatie, de onafhankelijkheid van de accountantsorganisatie en de externe accountants, en op het toezicht op de accountantsorganisatie en de externe accountants. 

Verstrekkende regels voor de jaarrekeningcontrole

De woningcorporaties krijgen te maken met een aantal verstrekkende regels voor de jaarrekeningcontrole en de samenwerking met de accountantsorganisatie. Deze zijn vooral gericht op de onafhankelijkheid van de controlerend accountant, de kwaliteit van de controle en het verzwaarde toezicht op accountantsorganisaties.

Bijlagen bij dit bericht

Het jaarrekeningregime bepalen
E-learning | VideoCollege 6 minuten