Laatste tips voor e-deponeren van het jaarverslag

9 maart 2017 | Door redactie

Het ministerie van Economische Zaken heeft een document gepubliceerd met veelgestelde Vragen en antwoorden over de verplichting om de jaarstukken bij het handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK) aan te leveren via elektronisch deponeren (e-deponeren).

Het overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over e-deponeren geeft geen officieel overheidsstandpunt weer. Dit betekent dat er in het geval van een geschil geen rechten aan ontleend kunnen worden. De opmerkelijkste aanwijzingen uit het document met vragen en antwoorden (pdf) zijn:

  • Kleine organisaties die vrijwillig een accountantsverklaring (tool) deponeren volgen hierbij de voorschriften voor middelgrote en/of grote organisaties. Als zij  verder niet voldoen aan de criteria uit het jaarrekeningregime (tool) voor middelgrote en/of grote organisaties moeten zij vanaf het boekjaar 2016 e-deponeren.
  • Voor organisaties van openbaar belang zijn de vrijstellingen voor middelgrote en grote organisaties niet van toepassing. In dit geval moet er een jaarrekening worden opgesteld volgens de regels van grote organisaties. De jaarrekening hoeft in dit geval tot het boekjaar 2019 niet ingeleverd te worden via e-deponeren.
  • Zorginstellingen zijn niet altijd verplicht om gebruik te maken van e-deponeren. De rechtsvorm van een organisatie uit de zorgsector geeft aan of e-deponeren verplicht is. Als dit het geval is blijkt uit de classificering van het jaarrekeningregime (e-learning) of e-deponeren direct verplicht is.
  • Kleine organisaties die vrijwillig extra informatie in de jaarrekening opnemen, zoals een kasstroomoverzicht, moeten vanaf het boekjaar 2016 e-deponeren als zij verder niet voldoen aan de voorschriften voor middelgrote en/of grote organisaties.
  • De online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’ ondersteunt alleen het e-deponeren van de jaarrekening. Dit betekent dat kleine organisaties die aanvullende informatie wil deponeren Standard Business Reporting software (SBR-software) moet gebruiken.

Stel uw vraag over e-deponeren aan de adviesdesk

Moet uw organisatie e-deponeren in 2017? Op Rendement.nl vindt u diverse tools die u op weg helpen om deze taak goed te volbrengen.

Heeft u een vraag over e-deponeren? Stel deze vraag aan de deskundige adviseurs van de adviesdesk van Rendement.nl.