Moet uw organisatie ook e-deponeren in 2017?

14 december 2016 | Door redactie

Organisaties die vallen onder het jaarrekeningregime van middelgrote organisaties moeten de jaarrekening vanaf het boekjaar 2017 verplicht deponeren met Standard Business Reporting (SBR). Kleine organisaties moeten al vanaf het boekjaar 2016 werken met dit systeem. Zij moeten de jaarrekening binnen acht dagen na het vaststellen deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Een opgemaakte jaarrekening moet binnen twee maanden na het opmaken worden vastgesteld (uiterlijk 31 juli 2017). Na deze vaststelling moet de jaarrekening binnen acht dagen worden gedeponeerd bij de KvK. Valt uw organisatie onder het jaarrekeningregime (tool) van een kleine of micro-organisatie? In deze situatie is er al aan de deponeringsplicht voldaan als de online service ‘Zelf Deponeren Jaarrekening’ wordt ingevuld. De administrateur van uw organisatie voert in dit systeem de jaarrekening handmatig in en verstuurt deze online. Organisaties die gebroken boekjaren hanteren kunnen niet van deze online service profiteren. De KvK heeft echter begin 2016 bevestigd dat het op dat moment via SBR wel mogelijk was om jaarrekeningen van gebroken en verlengde boekjaren te deponeren.  

Software voor e-deponeren

In juli 2016 heeft het ministerie van Economische Zaken een aantal tips gepubliceerd voor het deponeren van de jaarstukken, waaronder een vrijstelling voor bepaalde kleine en middelgrote organisaties. Zij mogen International Financial Reporting Standards (IFRS) toepassen, hierdoor vallen deze organisaties onder de regels voor grote organisaties en zijn waarschijnlijk tot 2019 vrijgesteld van elektronisch deponeren. Ontwikkelaars van software voor het deponeren van de jaarrekening van kleine organisaties zijn verplicht om er – uiterlijk eind 2016 – voor te zorgen dat hun software geschikt is voor Standard Business Reporting (SBR).

Stel uw vraag over e-deponeren

Als u ervoor kiest om het Referentie Grootboek Schema (RGS) te implementeren, voorkomt u hercoderingen. Een koppeling met het RGS leidt bij ongeschikte boekhoudsoftware tot een onvolledige SBR-rapportage. Goede boekhoudsoftware is dus noodzakelijk. Heeft u vragen over e-deponeren, dan kunt u deze gratis stellen aan de adviseurs van de Adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag

In het nieuwsartikel Laatste tips voor e-deponeren van jaarstukken vindt u aanwijzingen voor het e-deponeren van de jaarrekening.