Pensioenregels jaarrekening 2016 ingetrokken

6 januari 2017 | Door redactie

De in december 2016 gepubliceerde regels voor de pensioenvoorziening in de jaarverslaggeving zijn onlangs ingetrokken. De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft deze beslissing genomen omdat de stemming over de regels voor het pensioen in eigen beheer in de Eerste Kamer is uitgesteld.

In de nieuwe regels, die de RJ eind december 2016 had opgesteld, was bepaald dat organisaties twee mogelijkheden hadden om de pensioenvoorziening van de directeur-grootaandeelhouder (dga) in de jaarrekening te verwerken:

  • De eerste mogelijkheid hield in dat het opgebouwde pensioen in eigen beheer (tools) bleef en jaarlijks werd geïndexeerd.
  • De tweede mogelijkheid was om het pensioen fiscaal geruisloos af te stempelen met als doel het opgebouwde pensioen premievrij te maken.

De geschrapte pensioenregels zullen op termijn worden vervangen

De twee hiervoor genoemde regels heeft de RJ nu ingetrokken. De geschrapte pensioenregels zullen vervangen worden door nieuwe regels die gebaseerd zijn op de nieuwe plannen die het kabinet in een novelle bij de oorspronkelijke Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (tool) zal presenteren. Heeft u vragen over de pensioenvoorziening in de jaarverslaggeving, dan kunt u deze gratis stellen aan de adviseurs van de Adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag