Toch geen verplichte rapportering over continuïteit en fraude

21 december 2021 | Door redactie

Na een consultatie heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) besloten om de verplichte rapportering over continuïteit en fraude te beperken tot accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten op basis van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta).

Aanvankelijk zouden alle accountants vanaf controlejaar 2022 verplicht worden om in hun controleverklaring (tool) te rapporteren over hun werkzaamheden op het gebied van fraude en continuïteit. Na de consultatie van Standaard 700 onder alle leden, die 32 reacties opleverde, heeft de NBA besloten om daar van af te zien. De verplichte rapportering over fraude en continuïteit met ingang van het verslagjaar 2022 gaat nu alleen betrekking hebben op controle-opdrachten in het Wta-domein.

Behoefte aan transparantie

Het bestuur van de NBA is nog steeds van mening dat het belangrijk is dat accountants meer zichtbaar maken welke werkzaamheden zij nu precies verrichten op het gebied van continuïteit en fraude. Stakeholders hebben namelijk behoefte aan transparantie op dit vlak. Investeerders, toezichthouders en banken willen vaak graag weten welke werkzaamheden de accountant heeft verricht op het gebied van fraude en continuïteit bij de controle van een jaarrekening, zodat zij zich daar een oordeel over kunnen vormen. Van een verplichting voor alle controleopdrachten is echter nog geen sprake.

Evaluatie over twee jaar

Over twee jaar zal de effectiviteit van de maatregel worden geëvalueerd. Op basis daarvan zal worden besloten of een verplichtstelling voor alle andere controle-opdrachten passend is.
Standaard 700 is aangepast op een aantal onderwerpen, waaronder proportionaliteit en het toevoegen van bevindingen, observaties en uitkomsten aan de controleverklaring. Meer over alle doorgevoerde wijzigingen naar aanleiding van de recente consultatie is te lezen in ‘Aanpassingen Standaard 700 inzake verplichte rapportering over continuïteit’ (pdf).