Verplichte kennistoets voor accountants in 2022

7 december 2021 | Door redactie

Het bestuur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft besloten om een nieuwe verplichte kennistoets in te voeren in 2022. Deze toets moet worden doorlopen door accountants die volgend jaar en in 2023 controles gaan verrichten.

De verplichte kennistoets is bedoeld voor openbaar accountants, overheidsaccountants en intern accountants die werkzaamheden verrichten voor de wettelijke controle en/of vrijwillige controle van de jaarrekening in 2022 en 2023. Voor intern accountants geldt de verplichte kennistoets alleen als andere accountants in het kader van Standaard 610 gebruikmaken van hun werkzaamheden.

Oefentoets in maart

Ronden de accountants de verplichte kennistoets succesvol af, dan laten zij zien te beschikken over de benodigde actuele kennis, zoals bedoeld in de Verordening op de kennistoets. In maart 2022 stelt de beroepsorganisatie een oefentoets beschikbaar. Aan de hand daarvan krijgen accountants een indicatie in hoeverre zij zich nog verder moeten voorbereiden op de verplichte kennistoets van 2022. De kennistoets kan van 1 augustus tot en met 31 oktober 2022 online worden afgerond. De NBA geeft aan dat leden hier rekening mee moeten houden bij het invullen van hun PE-portfolio van 2022.

Meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid

In 2021 veranderde het PE-model voor accountants. Accountants hebben nu in tegenstelling tot vroeger meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de vorm en inhoud van hun PE-activiteiten. Conform artikel 3 van de Nadere voorschriften PE 2019 (NVPE2019) wordt van accountants verwacht dat zij jaarlijks een plan van aanpak maken. Werkzaamheden, leerdoelen en leeractiviteiten moeten accountants vastleggen in hun portfolio waarin hun ontwikkeling wordt vastgelegd. De NBA heeft aan leden een online tool ter beschikking gesteld waarmee accountants in eigen beheer hun portfolio kunnen bijhouden. In het vierde kwartaal moeten accountants terugblikken op wat zij het afgelopen jaar allemaal hebben geleerd.