Bv beëindigen met behulp van turbo-liquidatie

23 december 2015 | Door redactie

Nu het einde van het jaar nadert, is voor veel ondernemers ook weer het moment aangebroken om de eigen ondernemingsstructuur met een kritische blik te bekijken. Mogelijk zijn bv’s die ooit bedrijfsactiviteiten huisvestten, inmiddels overbodig geworden.

Bij oprichting van een bv geldt het adagium ‘één bv is geen bv’. Bedoeld wordt hier dat ondernemers er goed aan doet om tenminste twee bv’s op te richten, waarbij de holding (tool) de aandelen in de werkmaatschappij houdt. Op die manier kunnen ondernemers hun aansprakelijkheidsrisico terugdringen en de continuïteit van de onderneming beter waarborgen. In de praktijk kan echter een situatie ontstaan waarbij voor elke bedrijfsactiviteit afzonderlijk een bv is opgericht. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen sommige activiteiten worden beëindigd. Hierdoor kan een lege bv achterblijven. Een inactieve bv brengt echter wel kosten met zich mee. Daarom doen ondernemers er goed aan de bezem af en toe door hun ondernemingsstructuur te halen.

Turbo-liquidatie geschikt om efficiënt een lege bv op te heffen

Helaas kan een inactieve bv niet simpelweg worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel (tool). Een bv kan alleen worden opgeheven door middel van een fusie of een liquidatie. Beide mogelijkheden gaan gepaard met de nodige formaliteiten en kostbare tijd. Een alternatief is de turbo-liquidatie. Met behulp van een turbo-liquidatie kan een bv relatief eenvoudig worden beëindigd. De bv moet dan geen baten meer hebben, zodat hij direct ophoudt te bestaan op het moment van ontbinding. In het septembernummer van BV Rendement vindt u een praktisch artikel over deze ‘Speedy Gonzales’ onder de liquidaties. U kunt dit artikel ook vinden in Mijn Bibliotheek.