Denk aan SBI-code bij koerswijziging onderneming

7 januari 2022 | Door redactie

Elke onderneming staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar hoort ook de toewijzing van een SBI-code bij. SBI is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Verandert er in dit nieuwe jaar iets aan de koers van uw onderneming, vergeet dan niet dit door te geven aan de KvK.

De KvK kent elke onderneming een SBI-code toe op basis van de omschrijving van de activiteiten van de desbetreffende onderneming. Die code wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Overheidsinstanties gebruiken de SBI-code onder andere voor wetten en regels die gelden voor specifieke branches. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van bepaalde vergunningen of het verlenen van subsidies of steun. SBI-codes worden ook gebruikt door onder andere brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen voor hun dienstverlening. Het CBS maakt bedrijfsstatistieken op basis van de SBI-code.

Voorkom het mislopen van subsidies  

Om geen subsidies of steunmaatregelen mis te lopen moeten koerswijzigingen van een onderneming altijd doorgegeven worden aan de KvK. In 2021 ging dit bij het toewijzen van coronasteun bij zo’n 24.000 ondernemingen mis: daarbij was een verouderde of verkeerde SBI-code geregistreerd die niet (meer) overeenkwam met de activiteiten. Alleen ondernemingen met bepaalde SBI-codes kwamen aanvankelijk in aanmerking voor steun. De SBI-codes staan op het uittreksel van de inschrijving. De bovenste code onder ondernemingsgegevens/activiteiten is de SBI-code van de hoofdactiviteit. De codes eronder zijn de SBI-codes van nevenactiviteiten. Dit doet u via het online wijzigingsformulier, dat te vinden is op Kvk.nl.

Bijlagen bij dit bericht

SBI code voor elke onderneming
Verdiepingsartikel