Europees handelsregister laat op zich wachten

30 april 2015 | Door redactie

In Richtlijn 2012/17/EU is aangekondigd dat de handelsregisters van de lidstaten uit de Europese Unie (EU) op termijn aan elkaar worden gekoppeld. De voltooiing van deze integratie kan echter nog jaren duren. Belangenorganisaties werken hierom aan een Europees paspoort voor rechtspersonen. Hiermee bevorderen zij de internationale handel.

In het bericht ‘Europees handelsregister op komst’ kon u lezen dat er binnen de Europese Unie (EU) plannen zijn gemaakt om een koppeling tussen alle handelsregisters van lidstaten te creëren. Deze voornemens hebben in 2012 geleid tot een nieuwe Europese richtlijn. Het tot stand brengen van een koppeling tussen de handelsregisters van de EU-lidstaten duurt echter nog enkele jaren.

De gegevens komen overeen met de nationale handelsregisters

Vooruitlopend op het Europese handelsregister hebben de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Raad van Europese notarissen het initiatief genomen om een Europees rechtspersonenpaspoort te ontwikkelen. Het (digitale) paspoort kunt u zien als een verzameling van informatie uit het handelsregister en uit statuten, aangevuld met bijvoorbeeld gegevens over aandeelhouders. Het is de bedoeling dat u het paspoort dit jaar via de notaris kunt verkrijgen.
In het juninummer van FA Rendement vindt u meer informatie over internationaal ondernemen.

Dringende vragen over het handelsregister?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het handelsregister, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!