Meer privacy voor eenmanszaken

8 juli 2022 | Door redactie

Wie als ondernemer start, moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vaak is het vestigingsadres hetzelfde als het privéadres van de ondernemer. Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat pleit voor het afschermen van deze gegevens voor álle eenmanszaken.

Tot nu toe konden eenmanszaken (tool) alleen bij dreiging hun vestigingsadres laten afschermen. Daar komt verandering in zoals geformuleerd in het voorstel Datavisie Handelsregister, een nieuwe visie op de mate van openbaarheid van gegevens uit het Handelsregister. Niet alleen de veiligheid maar ook de privacy van ondernemers moet meer worden gewaarborgd dan nu het geval is. De stappen die eerder op dit gebied zijn gezet, zoals het invoeren van de non-mailing indicator, de Wet acquisitiefraude en het omzetten van de opt out via het ‘bel me niet’-register naar een wettelijk toestemmingsvereiste in de Telecommunicatiewet, hebben de overlast nog niet voldoende verminderd. Telefoonnummers en e-mailadressen worden nog steeds ingezet voor commerciële doeleinden, tot ergernis van veel ondernemers.

Maatregelen om de privacy en veiligheid ondernemers te verbeteren

Na een eerste verkenning in 2021 en een aantal expertsessies in 2022 ligt het voorstel nu bij de Tweede Kamer. In de Datavisie Handelregister worden een aantal maatregelen genoemd:

  • afschermen van e-mailadressen en telefoonnummers
  • afschermen van adresgegevens van alle eenmanszaken
  • afschermen van de registratie Verenigingen van Eigenaren
  • terugdringen van commercieel gebruik van gegevens uit het Handelsregister

Alle eenmanszaken kunnen straks dus op verzoek hun vestigingsadres afschermen. Ondernemers moeten hiervoor wel een alternatief postadres opgeven, zoals een postbus. Vooruitlopend hierop heeft de minister de Kamer van Koophandel al opdracht gegeven om dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te voeren.

Nadelen van minder openbare gegevens in het Handelsregister

De inperking van de openbare gegevens heeft ook nadelige kanten. Het wordt moeilijker om objectieve gegevens over een onderneming op te sporen. Ondernemers zouden hierdoor sneller in zee kunnen gaan met minder betrouwbare organisaties. Om meer gegevens te verkrijgen zullen ondernemers meer moeite moeten doen en mogelijk hogere kosten moeten maken dan nu het geval is. In de Datavisie Handelsregister (pdf) wordt er gepleit voor een scherpere controle door de kamer van Koophandel. Het beleidsvoorstel moet vanaf september 2022 nog breed beoordeeld worden voordat wetswijzigingen en technische aanpassingen in gang worden gezet. Ook de financiële consequenties worden dan verder in kaart gebracht.