Nieuwe deadline deponeren geldt ook voor gebroken boekjaar

17 augustus 2017 | Door redactie

De nieuwe deadline voor het deponeren van de jaarrekening via Standard Business Reporting (SBR) geldt ook bij een gebroken boekjaar. De Kamer van Koophandel (KvK) heeft dit op haar website aangegeven. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft deze informatie onlangs verduidelijkt aan de hand van een document met vragen en antwoorden.

Organisaties waarvan het boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar, hebben de jaarrekening over het boekjaar 2016 uiterlijk op 8 augustus 2017 bij de KvK moeten deponeren. Deze deadline viel dit jaar één maand eerder dan vorig jaar. Dit komt door de nieuwe regels uit de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. Deze nieuwe regels gelden ook voor organisaties die op basis van hun statuten een gebroken boekjaar hanteren. Bij een gebroken boekjaar loopt het boekjaar niet parallel met het kalenderjaar, maar dit boekjaar duurt wel 12 maanden.

Voorlopige jaarrekening deponeren

De KvK heeft aangegeven dat alle organisaties de jaarrekening in ieder geval binnen 12 maanden na afloop van het (gebroken) boekjaar moeten deponeren (tool) bij de KvK. Dit is in alle gevallen één maand eerder dan vorig jaar. Mocht de algemene vergadering van aandeelhouders de jaarrekening niet op tijd hebben vastgesteld, dan moeten organisaties de voorlopige jaarrekening deponeren bij de KvK. Dit geldt dus ook voor organisaties die een gebroken boekjaar hanteren.

Overzicht voor het gebroken boekjaar

De wijze waarop het deponeren bij een gebroken jaarrekening moet plaatsvinden is afhankelijk van de start van het boekjaar. De NBA heeft in een overzicht met vragen en antwoorden aangegeven of de jaarrekening met SBR moet worden gedeponeerd. In de onderstaande tabel is dit uitgewerkt. Uit dit overzicht blijkt dat deponeren met SBR in alle situaties niet verplicht is als het gebroken boekjaar start in 2015 en eindigt in 2016.

Gebroken boekjaar, SBR en deponeren bij KvK.JPG