Hoe komen we erachter of iemand tekenbevoegd is?

12 juni 2020

Hoe komen we erachter of de ondertekenaar van een te sluiten overeenkomst wel echt tekenbevoegd is?

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat vermeld welke personen bevoegd zijn om namens een onderneming te tekenen. Bij grote overeenkomsten gaat het met de ondertekening meestal wel goed. De directeur bemoeit zich daar persoonlijk mee en soms zijn er op de achtergrond ook nog advocaten actief.

Problemen bij bestellingen

De problemen ontstaan vaak bij overeenkomsten die niet de vorm hebben van een contract, maar bijvoorbeeld van een bestelling. Zulke overeenkomsten worden continu gesloten door werknemers die niet vermeld staan in het Handelsregister en geen expliciete volmacht hebben. Dat verloopt meestal vlekkeloos. Er ontstaat pas een probleem als de onbevoegd vertegenwoordigde onderneming er vanaf wil.

Als die situatie zich voordoet, staat al snel vast dat de overeenkomst niet is gesloten door een formeel bevoegde vertegenwoordiger. Het gaat erom of de schijn van vertegenwoordigings­bevoegdheid gewekt is. De schijn van vertegenwoordiging is aanwezig als de andere partij op grond van een verklaring of gedraging mocht aannemen dat er wel een toereikende volmacht was verleend aan de onbevoegde vertegenwoordiger. De belangrijkste tip is om op tijd anderen in de transactie te betrekken. Stuur bij cruciale berichten bijvoorbeeld ook een kopie aan de baas.