Firefox stuurt ongevraagd crashrapporten, dus updaten

2 januari 2018 | Door redactie

2018 trapt af met privacynieuws: het blijkt dat browser Firefox negen maanden lang zonder toestemming van gebruikers crashrapporten naar moederbedrijf Mozilla heeft gestuurd. Het advies is dan ook om de browser spoedig te updaten.

Browsers kunnen technische problemen ondervinden en vervolgens crashen. In een zogenoemd crashrapport wordt informatie over het probleem naar de ontwikkelaar van de browser gezonden. Nu is hier normaal gesproken toestemming van de gebruiker voor nodig omdat de gecrashte browser naast technische informatie ook persoonlijke, gevoelige of identificeerbare informatie kan bevatten. De privacy is dan in het geding, dus een gebruiker mag zelf beslissen of hij deze informatie met de ontwikkelaar wil delen.

Nieuwste versie Firefox downloaden

Het blijkt nu dat Firefox 52, de browserversie die Mozilla in maart 2017 lanceerde, een bug bevat. Firefox zond hierdoor zonder toestemming crashrapporten naar Mozilla. In de nieuwste versie genaamd Firefox 57.0.3 is deze bug verholpen. Daarnaast heeft Mozilla alle verzamelde crashrapporten van de afgelopen negen maanden verwijderd. De geüpdatete browser is nu te downloaden via mozilla.org.