Geheim gedrag van apps in de gaten houden

29 maart 2016 | Door redactie

Bezitters van een Android-smartphone die geen updates van de fabrikant meer ontvangt, kunnen ook niet beschikken over de volledige mogelijkheden van de nieuwste software. Zij zijn dus aangewezen op apps die vergelijkbare functionaliteit bieden. Zo is er ook een die het gedrag van andere apps op uw toestel in de gaten houdt en het meldt als ze over de schreef gaan.

Er is vrijwel geen manier om te achterhalen wat apps achter de schermen allemaal doen met de permissies die ze vragen en waar ze informatie naartoe sturen. Besturingssysteem Android heeft heel kort – in de versies 4.3 Jelly Bean en 4.4 KitKat – een optie gehad waarmee de gebruiker per app kon instellen waar deze toegang toe had. In latere versies is die optie echter weer gesneuveld. Gebruikers hebben dus nog steeds weinig inzicht in het gedrag van apps. Clueful van Bitdefender geeft echter wél zo’n kijkje achter de schermen. Iedere app die op een toestel geïnstalleerd is, wordt beoordeeld op een aantal criteria. Ook wordt weergegeven of de app buiten het medeweten van een gebruiker communiceert met een externe server. De gebruiker kan dan besluiten of hij de app nog wel wil handhaven.

Andere optie Apple-gebruikers

Clueful was ook ooit beschikbaar voor de iPhone, maar Apple heeft hem uit de App Store verwijderd. iPhone-bezitters die toch over zo’n functie willen beschikken, kunnen wel My Permissions proberen. Deze ‘privacy cleaner’ werkt met iOS 8.1 en hoger, maar is niet beschikbaar in het Nederlands.