VERDIEPINGSARTIKEL

Online meeting profiteert van goede randapparatuur

In deze gekke tijden vindt communicatie op grote schaal via internet plaats met gebruik van videobeelden. Denk aan videobellen, op afstand vergaderen en zelfs heuse online conferenties.

Daarvoor heeft u natuurlijk goede randapparatuur nodig, want de kwaliteit van het communicatiekanaal is belangrijk. Welkom in de wereld van headsets, speakers, microfoons en webcams.


29 december 2020 5 minuten Door redactie

Dit verdiepingsartikel wordt u aangeboden door Rendement Online


De meeste laptops beschikken tegenwoordig over (een) ingebouwde microfoon, speakers en camera. Kwalitatief gezien voldoen die vaak maar ternauwernood.

Voor basaal gebruik en lichte toepassingen is het meestal wel voldoende, maar in sommige gevallen eigenlijk gewoon niet. Beter is het dan om (een) aparte headset, microfoon, speakers of webcam aan te schaffen.

Investeren in randapparaten

Dit geldt niet alleen bij laptops; ook bij desktops is het meestal nodig om te investeren in randapparaten waarmee u adequaat kunt communiceren. Over het algemeen treft u in bureaucomputers geen (ingebouwde) camera aan.

Ook een interne microfoon en speakers ontbreken nogal eens, al zijn er wel veel beeldschermen die over deze ingebouwde onderdelen beschikken. Maar ook dan heeft u in de meeste gevallen te maken met kwalitatief matige hardware, meestal vergelijkbaar met een laptop.

Kwaliteit van het gesprek

Het beeld en geluid waarmee u communiceert, bepaalt in hoge mate de kwaliteit van het gesprek, zo is de opvatting van veel communicatiespecialisten.

Waar moet u op letten bij uw keuze voor dergelijke randapparaten? Zo kunt u voor een camera, microfoon en losse speakers kiezen, maar ook voor een bepaalde combinatie van deze randapparatuur.

Er zijn bijvoorbeeld webcams leverbaar met een bijbehorend headsetje. Dan bent u in één keer klaar en zijn de spullen optimaal op elkaar afgestemd.

En als uw laptop bijvoorbeeld over een prima camera beschikt, waarom zou u dan een andere kopen? Alleen een headset van hoge kwaliteit aanschaffen is dan voldoende. Daarnaast zijn er ook camera’s met ingebouwde microfoon, maar zonder speakers.

Ontwikkelingen communicatiehardware staan niet stil

Er zijn ondertussen 4K-webcams van Ultra HD-kwaliteit. Ook Virtual Reality-technologie (VR) komt om de hoek kijken. Headsets worden steeds kleiner, en de oordopjes zijn soms niet groter dan gehoorapparaten.

Dat daar dan ook nog een haakje met microfoon op zit en alles draadloos verbonden is? Razend knap!

Camera, microfoon en speaker

In feite gaat het over drie items: camera, microfoon en speaker. Dat laatste item vindt u meestal in de vorm van een duo, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

Over het algemeen zijn losse elementen in allerlei kwaliteitsvormen verkrijgbaar. De combi’s beschikken meestal over – wat kwaliteit betreft – gemiddelde, maar adequate onderdelen waarmee het prima communiceren is.

Waar de genoemde items vooral in uitblinken:

  • Speakers
    Losstaande speakers hebben over het algemeen echte trillende bladen en kunnen zo prima geluid voortbrengen. Ze zijn ook voorzien van regelknopjes voor volume, bass en treble. Sommige beschikken zelfs over equalizers, surround en 3D-geluid.
  • Microfoon
    De kwaliteit van de microfoon bepaalt mede of uw boodschap goed klinkt, en verstaanbaar en begrijpelijk is. Een usb-microfoon hoeft niet erg duur te zijn. Er zijn tafelmodellen (microfoon op een kleine standaard op het bureau) en modellen die op een aparte (hengel)standaard moeten staan zoals in een geluidsstudio, maar ook heel compacte exemplaren die u met een klem op de monitor kunt plaatsen.
  • Camera
    Wat is het aantal frames per seconde dat de camera kan vastleggen? Hoe meer, des te vloeiender het beeld. Het minimum is toch wel 25 fps (frames per second). Ook de resolutie kan een rol spelen: is Full of Ultra HD (High Definition) nodig – bij gedetailleerde presentaties, trainingsmateriaal of webinars – of is 1280 × 720 pixels HD (of nog minder) ook wel voldoende? Verder kunnen extra opties als ‘hires’ (high resolution) fotograferen, handmatig zoomen om zelf te bepalen waarop u de camera scherp stelt, of ‘face tracking’, waarbij de camera automatisch uw gezicht volgt en middenin het beeld houdt, uw keuze voor een webcam bepalen.

Omstandigheden van invloed

Ook de omstandigheden waarin u werkt, kunnen een rol spelen. Communicatie in een kantoor(tuin)-omgeving is nu eenmaal anders dan op een thuiswerkplek op de zolderkamer.

Om goed geconcentreerd een online presentatie, gesprek of webinar te volgen, is een headset met twee oorschelpen aan te raden. Zo heeft u geen last van omgevingsgeluiden.

Zijn er geen storende omstandigheden, dan kan een headset met één oortje voldoende zijn. Dan hoort u eventueel ook nog wat er om u heen gebeurt, en dat is soms wel handig. 

Mocht u regelmatig bepaalde zaken in uw omgeving willen laten zien via de videoverbinding, dan is een losse camera handiger dan een geïntegreerde in de laptop.

Er zijn diverse modellen die met een stevige klem op het beeldscherm bevestigd kunnen worden, maar daar ook heel gemakkelijk vanaf kunnen om iets in uw omgeving in beeld te brengen. Zorg om schokkerig of trillend beeld te voorkomen wel voor een stevige klem of stabiele standaard.

Aansluiting van communicatiehardware

De aansluiting van de communicatiehardware kan ook uw aandacht vragen. Kiest u voor betrouwbare en vrijwel nooit haperende bekabelde spullen, gaat u voor de ‘vrije’ draadloze oplossing, of een combinatie?

Aansluiting van de meeste apparatuur kan via usb geschieden, maar ook bluetooth of rechtstreeks in het netwerk – via Ethernet LAN of draadloze wifi – met een eigen IP-adres behoren tot de mogelijkheden. 

Wat vaak een rol speelt, is hoe de hardware zijn voeding kan ontvangen. Via usb is dat meestal geen probleem, maar bijvoorbeeld IP-camera’s hebben vaak een eigen adapter die in het stopcontact moet.

Type besturingssysteem van belang

Sommige modellen kunnen via de ethernetkabel stroom krijgen. Ook kan het van belang zijn op welk besturingssysteem de hardware moet draaien en met welke software de spullen moeten samenwerken. 

Over het algemeen werken de op dit moment verkrijgbare losse elementen prima onder Windows, al zijn er ook wel modellen die speciaal voor MacOS of Linux zijn gemaakt. De meeste communicatiesoftware herkent en ondersteunt de gangbare randapparaten.

Schappelijke prijzen

Alle waar naar zijn geld natuurlijk, maar of u nu meteen duizenden euro’s moet uitgeven voor spullen uit de hoogste kwaliteitscategorie... Er zijn voor schappelijke prijzen al prima functionerende randapparaten te koop. 

Zoals eerder gezegd, kan een combinatie veel voordelen hebben. Zo heeft bijvoorbeeld vermaarde randapparatenproducent Logitech een speciale Personal Video Collaboration Kit (persoonlijke video-samenwerkingsbundel).

Een combinatie kan veel voordelen hebben

Daarin vindt u een stabiele HD-camera met afneembare clip (ook op statief monteerbaar voor stabiele opnames in alle windrichtingen), en een dubbele multidirectionele microfoon en twee oorkussens in een draadloze headset.

Geschikt voor alle besturingssystemen en voorzien van geavanceerde snufjes. Deze kit is gemakkelijk overal op aan te sluiten: zowel op laptop als desktop, en zowel op de thuiswerkplek als op de kantoorwerkplek.