Ketenbepaling omzeilen door urenuitbreidingen?

16 november 2015 | Door redactie

Afgelopen week verscheen in de Volkskrant het bericht dat universiteiten door tijdelijke urenuitbreidingen proberen de verkorte ketenbepaling uit de Wet werk en zekerheid te omzeilen. Wat zijn de regels voor deze zogenoemde knutselcontracten?

Volgens het bericht van de Volkskrant zouden universiteiten hun werknemers voor een beperkt aantal uren een vast contract (tool) aanbieden en voor de overige uren een tijdelijk contract overeenkomen. Dit hoeft niet alleen in het onderwijs voor te komen; ook werkgevers in andere sectoren kunnen deze constructie hanteren. De werkgever geeft een werknemer dan bijvoorbeeld een vast contract voor acht uur en een tijdelijk contract voor 16 uur. Deze hybride vorm is op zichzelf toegestaan, maar de vraag is of de ketenbepaling van toepassing is op de urenuitbreiding van 16 uur of dat er slechts sprake is van een aanpassing van de arbeidsovereenkomst.

Let op de risico’s van tijdelijke urenuitbreidingen

De rechtspraak hierover is niet eenduidig. Op grond van de wet is de ketenbepaling alleen van toepassing op arbeidsovereenkomsten. Het is dan dus de vraag of de urenuitbreiding leidt tot een nieuwe arbeidsovereenkomst en hierover hebben rechters in het verleden verschillend geoordeeld. Het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid geeft aan dat voor deze urenuitbreiding dezelfde regels gelden als voor andere tijdelijke contracten en dat de ketenbepaling dus van toepassing is. Wees u in ieder geval bewust van de risico’s als u tijdelijke urenuitbreidingen met de werknemer overeenkomt.

Vraag over tijdelijke urenuitbreiding?

Heeft u een vraag over tijdelijke urenuitbreidingen, dan kunt u die gratis stellen aan de adviseurs van de adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag.