Pand moet over anderhalf jaar energielabel C hebben

6 augustus 2021 | Door redactie

Ongeveer 60% van de kantoren en bedrijfspanden voldoet nu nog niet aan de wet die per 1 januari 2023 ingaat. Volgens die wet mag een kantoor of bedrijfspand dat niet voldoet aan energielabel C, niet meer worden gebruikt. Het is hoog tijd om na te gaan of het pand waarin uw organisatie gehuisvest is, aan de nieuwe normen voldoet.

Volgens de nieuwste cijfers van RVO is er het afgelopen jaar de klad gekomen in de constante groei van het aantal ‘vergroende’ panden. Vergroend houdt in dat kantoren waarvoor de nieuwe regels gaan gelden voldoen aan energielabel C. Ongeveer 60% voldoet er nog niet aan. Slechts 40% is inmiddels geregistreerd met energielabel C of beter. 12% heeft energielabel D of slechter en van 48% staat niets geregistreerd. Van die kantoren schatte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in april nog in dat ongeveer 30% direct een label C ontvangen als zij een geldig energielabel zouden aanvragen. Deze inschatting dateert van april 2021.

Vooral kleinere kantoren voldoen nog niet aan energielabel C

Het zijn vooral de kleinere kantoren die nog niet voldoen aan label C. Omdat de tijd langzaam begint te dringen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de eigenaren van de panden aangeschreven. Overigens hoeven niet alle kantoren straks aan deze verplichting te voldoen: kleine kantoren en monumenten vallen buiten de nieuwe wet.
Het hele idee van de wet die per 1 januari 2023 ingaat, hangt samen met doelstellingen van de rijksoverheid in het kader van een beter klimaat en milieu. Eén van de doelstellingen is dat Nederland in 2050 energieneutraal gebouwd is. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd waar de energielabel-C-verplichting een belangrijke stap in is.

Vergeet niet na 'vergroening' opnieuw een label aan te vragen

Organisaties die willen weten welk energielabel bij hun pand hoort, kunnen die informatie gemakkelijk opvragen via RVO. Het register van energielabels staat op ep-online.nl. Let op: mocht uw organisatie een ‘groene’ slag hebben geslagen die voor een energiezuinige(r) pand zorgt, dan is een aanvraag voor een  nieuw label nodig. Deze stap wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Energieadviseurs maken vaak een adviesrapport op met aanbevolen maatregelen, maar dit advies opvolgen houdt niet automatisch in dat er een nieuw energielabel ontstaat. Vergeet een juiste registratie niet, want er het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft extra financiële middelen ingezet om te handhaven.

 

Bijlagen bij dit bericht