Nieuwe wetgeving krijgt doorgaans de nodige aandacht in de media. De uitzondering hierop lijkt de aankomende verplichting dat kantoorpanden per 2023 energielabel C of beter moeten hebben. Lang niet iedere organisatie is zich hiervan bewust. En dat kan nog een probleem worden, want wie op 1 januari 2023 niet het juiste energielabel heeft, riskeert dat het pand niet langer als kantoorruimte gebruikt mag worden.
Dit verdiepingsartikel wordt u aangeboden door Rendement Online
Nog een paar jaar en panden met energielabel D of lager mogen geen dienst meer doen als kantoorgebouw. Dat is wat de overheid voor ogen heeft: de wet die dit mogelijk maakt, is eind 2018 aangenomen. 1 januari 2023 wordt de dag des oordeels voor energieslurpende kantoorpanden. Ieder pand dat groter is dan 100 vierkante meter moet per die datum minimaal energielabel C hebben, tenzij de kantoorruimte in één van de uitzonderingscategorieën valt.
Nederland in 2050 energieneutraal
De regel is nog niet in beton gegoten, maar u kunt erop rekenen dat deze wetswijziging doorgang vindt. De Rijksoverheid heeft namelijk als doel gesteld dat Nederland in 2050 energieneutraal gebouwd is en deze verplichting is een belangrijke stap in de juiste richting. Ook zorgt energielabel C of hoger dat werknemers een gunstiger en comfortabeler werkklimaat krijgen, wat een positief effect heeft op de duurzame inzetbaarheid van personeel.
Niet ieder kantoor hoeft straks met een papiertje te kunnen wapperen waarop het C-label prijkt. Er zijn drie typen gebouwen die uitgezonderd zijn van de verplichting:
Lang niet iedere organisatie weet welk energielabel bij haar pand hoort. Gelukkig is die informatie makkelijk op te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het register van energielabels vindt u op ep-online.nl. Om het energielabel van een kantoorgebouw op te vragen, moet u zich wel eerst registreren.
Als het nú 2023 was, zou een groot deel van de Nederlandse kantoorpanden gesloten moeten worden. Of het nu onwetendheid is of een fraai staaltje struisvogelgedrag, feit is dat het leeuwendeel van de Nederlandse kantoorpanden nog lang niet over het juiste energielabel beschikt. Mocht uw kantoorpand op 1 januari 2023 niet aan de verplichting kunnen voldoen, dan kunt u sancties verwachten. Een dwangsom ligt voor de hand, maar in het uiterste geval mag het pand wellicht niet meer als kantoor fungeren en moet uw organisatie op zoek naar een ander onderkomen.
Sommige bedrijven met een eigen pand zien ‘2023’ als de verre toekomst, andere organisaties in onvoldoende duurzame huurpanden gaan ervan uit dat de eigenaar van het pand dit wel tijdig regelt. Ongeacht de redenen: als het 2023 is en de zaakjes zijn niet op orde, hebben ook hurende organisaties een probleem: hun continuïteit loopt dan mogelijk gevaar.
Is uw organisatie ook huurder van het pand en geen eigenaar, dan bent u dus in principe niet verantwoordelijk. Het is echter wel heel belangrijk dat u de eigenaar wijst op zijn verplichtingen, gezien het grote belang dat uw organisatie heeft in het verhaal. Of uw organisatie nu zelf de eigenaar is of slechts de huurder, het is van belang dat er tijdig maatregelen worden genomen. Zo kan de eigenaar van het pand in het register van QBISnl (qbis.nl/zoeken/hoofd/Energie-advies) makkelijk een gecertificeerde adviseur vinden die weet wat er nodig is om in aanmerking te komen voor energielabel C.
Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden
Ook zijn er verschillende subsidies waarvan pandeigenaren gebruik kunnen maken. Dat zijn de subsisdies:
Al deze financiële regelingen zijn aan voorwaarden gebonden. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo. nl) kunt u per subsidie de voorwaarden vinden.
De duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid zullen niet in 2023 voltooid zijn. Het zou zomaar kunnen dat tegen het jaar 2030 energielabel A verplicht gesteld wordt voor álle panden. Mocht uw organisatie nu nog bekijken welke aanpassingen nodig zijn om aan de C-verplichting van 2023 te voldoen, dan zou u dus ook nóg wat verder vooruit kunnen kijken. En als uw pand op dit moment al een C, B of A-label heeft, zou u ook alvast kunnen bekijken of dat toekomstbestendig is. U hoeft dan voor 2023 in principe geen aanpassingen te doen, maar aangezien het de bedoeling is dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn, kunt u erop rekenen dat ook uw organisatie een keer aan de bak moet. En dan kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs als u kunt pronken met energielabel A, is het niet gek als u het verbruik van uw pand onder de loep neemt.
Heeft uw organisatie maatregelen doorgevoerd die voor een energiezuinige kantooromgeving zorgen, vergeet dan niet om een nieuw label aan te vragen. Deze stap wordt nog wel eens over het hoofd gezien, en het zou zonde zijn als uw kantoorpand een D-label heeft, maar in werkelijkheid energielabel C verdient. Energieadviseurs maken vaak een adviesrapport op met aanbevolen maatrelen, maar dit advies opvolgen houdt niet automatisch in dat er een nieuw energielabel ontstaat. Schakel dus na het nemen van maatregelen opnieuw een energieadviseur in om een nieuw label op te laten stellen. Pas dan is de cirkel rond.