Nog steeds veel papierverspilling door printen

3 juli 2015 | Door redactie

Misschien neemt u het u elke dag voor: minder printen. Maar lezen vanaf papier is soms nu eenmaal fijner. Daarin staat u niet alleen. Werknemers printen nog steeds meerdere pagina’s per week, hoewel ze die bijna meteen weer weggooien.

Veel bedrijven hebben in de e-mailhandtekening een regel opgenomen over het uitprinten van een e-mailbericht. ‘Spaar het milieu en denk na voordat u deze e-mail print’ of iets dergelijks. Een nobel streven, maar kennelijk is het moeilijk in de praktijk te brengen. Uit onderzoek door Multiscope in opdracht van Ricoh blijkt dat 61% van de Nederlanders elke week één of meer geprinte pagina’s verspilt. 57% van de ondervraagden drukt één tot tien pagina’s per week af en 30% meer dan tien pagina’s. Maar dan de helft gooit wekelijks één tot vijf pagina’s weg. Meestal zijn dat foute afdrukken. Vrouwen en 55-plussers gaan het meest bewust met printen om.

Maatregelen tegen verspilling

De printer wordt het meest gebruikt voor financiële en administratieve documenten: contracten (34%), facturen (32%) en offertes (21%). Een derde print ook privédocumenten uit. Wilt u wel een bijdrage leveren aan de vermindering van het aantal geprinte vellen en verspilling tegen gaan? Denk aan de volgende maatregelen:

  • Spreek met elkaar af om altijd standaard dubbelzijdig zwart-wit te printen.
  • gebruik een mindere kwaliteit papier (in grammen).
  • Druk meerdere pagina’s af op een A4-tje.
  • Stel ‘follow-me printen’ in, dan wordt de afdruk pas gemaakt als u hier met een persoonlijke pas opdracht voor geeft.