Statiegeldautomaat voor plastic flesjes op NS-stations

7 april 2022 | Door redactie

Forenzen die met de trein naar hun werk gaan, kunnen vanaf september plastic statiegeldflesjes inleveren op verschillende NS-stations. Vanaf eind dit jaar kan dat ook met blikjes.

Sinds 1 juli 2021 zit er in Nederland € 0,15 statiegeld op plastic flesjes. NS gaat nu op de 5 grootste treinstations (Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Eindhoven Centraal) automaten plaatsen waar reizigers vanaf september hun statiegeldflesjes voor bijvoorbeeld water en frisdrank kunnen inleveren. De automaten kunnen ook statiegeldblikjes innemen, maar die optie treedt pas eind dit jaar in werking. Pas vanaf 31 december 2022 zal er in Nederland namelijk statiegeld op blikjes zitten. Het zijn maatregelen om de afvalberg terug te dringen en de impact op het milieu te verkleinen.

QR-code en Tikkie

Dit is natuurlijk interessant voor werknemers die voor hun woon-werkverkeer (tool) van de trein gebruikmaken. Als reizigers hun flesjes en blikjes in het apparaat werpen, krijgen ze een QR-code te zien die ze vervolgens via een app op hun smartphone kunnen scannen. Via de Tikkie-app wordt het statiegeld daarna op hun bankrekening gestort. NS wil eind 2022 in totaal 17 statiegeldautomaten op de 5 grootste treinstations hebben geplaatst. In 2023 moeten daar nog 17 treinstations bijkomen. Het doel is 50 treinstations van een statiegeldautomaat te voorzien.