Stroomstop voor grootverbruikers in twee provincies

13 juni 2022 | Door redactie

Een aansluiting op het elektriciteitsnet is voor ondernemingen met een groot verbruik niet langer vanzelfsprekend. Dat meldt netbeheerder TenneT in een extra uitleg bij het besluit om voorlopig geen nieuwe grootverbruikers meer aan te sluiten op het stroomnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Het hoogspanningsnet in de twee provincies zit bijna aan de maximale capaciteit, meldt TenneT. Dat het net volloopt komt door een grotere vraag naar elektriciteit, bijvoorbeeld van laadpalen en warmtepompen. Maar ook doordat ondernemingen bezig zijn met klimaatneutraal ondernemen. Zij nemen afscheid van gas en gaan in plaats daarvan meer elektriciteit gebruiken.

Stop op nieuwe én grotere aansluitingen

De ontwikkelingen gaan zo snel dat TenneT nu aan de noodrem moet trekken in Brabant en Limburg. Voor ondernemingen met een groot verbruik komt er een tijdelijke stop op een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit geldt voor een aansluiting voor afname van elektriciteit én voor een aansluiting voor het opwekken van elektriciteit. Ook voor zakelijke grootverbruikers die hun aansluiting willen uitbreiden is er tijdelijk geen ruimte. Zij komen op de wachtlijst. Een onderneming is een ‘grootverbruiker’ vanaf een aansluiting van meer dan 3x80 ampère.
Voor Brabantse en Limburgse huishoudens en ondernemers met een kleiner verbruik heeft de tijdelijke stop geen gevolgen.

Komende jaren schaarste op het net

TenneT trekt de komende tien jaar zo’n € 2 miljard uit om de capaciteit van het net in Brabant en Limburg te vergroten. Ook zoekt de beheerder andere manieren om het bestaande net slimmer te benutten. Niettemin is het niet uit te sluiten dat er meer van dit soort meldingen komen, schrijft TenneT in een extra uitleg (pdf) bij de tijdelijke aansluitingsstop. Nederland moet ‘de komende jaren’ rekening houden met schaarste op het net. En: ‘een aansluiting is niet vanzelfsprekend’.
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW roepen het kabinet naar aanleiding van de stap van TenneT op om veel meer de regie te nemen. Want de stroomstop belemmert ondernemers bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een elektrisch wagenpark. De uitbreiding van de netcapaciteit zou ‘topprioriteit’ moeten zijn. ‘Zeker omdat ondernemers straks ook op het halen van allerlei doelstellingen afgerekend gaan worden, maar ze ondertussen niks kunnen doen.’