Beginnende manager niet in het diepe gooien

27 augustus 2021 | Door redactie

Jonge, beginnende managers worden veelal in hun eerste leidinggevende positie in het diepe gegooid. Zowel de werkgever als de onervaren manager zelf realiseren zich vaak niet dat een gedegen voorbereiding noodzakelijk is voordat iemand wordt ‘losgelaten’ op een team.

Essentieel is dat een debuterende manager een-op-een coachingssessies krijgt van een senior manager, bij voorkeur al zo’n zes weken voordat hij zijn nieuwe baan start. Een goede coach oefent samen met de nieuweling competenties als argumentatie, overtuigingskracht, mensen meenemen in een traject en – heel belangrijk – het doorgronden van de teamdynamiek en hierop anticiperen. De coach kan extern worden aangetrokken (artikel), maar in veel gevallen kan een interne senior manager deze taak ook op zich nemen. Die kent de organisatie en het reilen en zeilen immers het best.

Nieuwe vaardigheden

Het eerste dat de coach kan vertellen, is dat de startende manager niet meer genoeg heeft aan zijn capaciteiten als inhoudelijk professional. Hij moet nieuwe vaardigheden leren die horen bij het managementvak. Als het goed is, heeft de nieuwe manager ook al wat managementboeken gelezen. Ook na de start is het belangrijk dat de coach de eerste maanden minstens één keer per week samen met de junior de lopende zaken doorneemt. Welke beslissingen liggen op tafel? Wie uit het team zorgt voor kopzorgen? De coach moet de nieuwe manager altijd eerst wat zíjn oplossing is, zodat hij hier zelf mee oefent. Daarna kunt hij altijd nog zijn eigen visie geven. Management is geen wiskunde, waarbij er slechts één oplossing mogelijk is. Het gaat erom dat de nieuweling zijn eigen gefundeerde oplossingen bedenkt, niet dat hij oplossingen klakkeloos van de coach overneemt.

Valkuilen in de extremen

Eén van de belangrijkste dingen om mee te oefenen, is misschien wel de houding van de nieuwe manager. De valkuilen zitten vaak in de extremen. De jonge manager ontpopt zich bijvoorbeeld tot een machtswellusteling, of hij zoekt nadrukkelijk en opvallend de goedkeuring van de teamleden. Het is echter de taak van de jonge, nieuwe leidinggevende om te zorgen voor een goede balans tussen een productieve, prettige werksfeer en behapbare werkdruk (tool). En respect verdient men niet door meedogenloos of populair te zijn, maar door het goede voorbeeld te geven.