Beste managers zitten beneden de rivieren

Zuid-Nederland herbergt de beste managers in de industriesector. Als de rest van de Nederlandse industriebedrijven het zuidelijk niveau zou evenaren, levert dat gemiddeld 4% meer omzet en 6% meer winst op.

27 november 2019 | Door redactie

Wat doen ze in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland beter? Daar wordt personeel op de beste manier ingezet en herstellen ze problemen het snelst. Ook verkwisten zuiderlingen minder menskracht en materiaal. Dat concludeert de Rabobank uit een onderzoek naar bedrijfsprocessen op de werkvloer onder 450 Nederlandse industriebedrijven. Regionaal zijn er grote verschillen. Nog steeds is West-Nederland het meest productief, maar dat heeft niks met managementpraktijken te maken. Daarin is Zuid-Nederland het beste jongetje van de klas, vergelijkbaar met Zweden en Duitsland.

Italiaanse praktijken in de rest van Nederland

De rest van Nederland bungelt op het niveau van Mexico en Italië. Noord- en Midden-Nederland scoren het slechtst. So wie so loopt Nederland op het gebied van personeel- en doelenmanagement achter op andere landen. Toch staan we wereldwijd nog op de zesde plaats op de ranglijst van goed management. En zo slecht als in Ierland en Portugal is het hier nu ook weer niet: daar worden managers lager aangeslagen dan in Italië en Mexico.


Nadenken over bedrijfsprocessen en managementkwaliteiten

Een andere reden voor het hoge managementniveau van Zuid-Nederland kan de aantrekkingskracht van goedlopende bedrijven zijn, zoals in Brainport Eindhoven. Daar nemen bedrijven elkaars technologieën over, leren ervan en dat trekt weer talent aan, waar de hele regio baat bij heeft. Als de rest van de Nederlandse industriebedrijven Zuid-Nederland zou evenaren, stijgt hun omzet gemiddeld met 4% en de winst met maar liefst 6%. Nadenken over bedrijfsprocessen en managementkwaliteiten kan daarvoor een begin zijn. Stel uzelf eens de volgende vragen: hoe stelt mijn organisatie doelen? Hoeveel prestatiegegevens verzamel ik? Hoe ga ik met mijn medewerkers om? Hoe zorgt mijn organisatie dat ze de beste mensen in huis haalt? Wellicht valt daar winst te behalen of op zijn minst een en ander te verbeteren.