Het is vandaag de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday 2016. Het is dus goed mogelijk dat uw dag en uw werkzaamheden een stuk minder aantrekkelijk ogen dan anders. Daar zijn verschillende redenen voor. Gelukkig zijn er ook aan aantal trucjes om de somberheid tegen te gaan.
Het fenomeen Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Op deze dag van het jaar (de derde maandag van januari) hebben velen last van sombere gevoelens. De feestdagen (tool) en vakanties zijn voorbij, veel goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn al gesneuveld, er is voorlopig geen vakantie om naar uit te kijken en het weer is rond deze tijd van het jaar meestal guur, koud en nat. Soms is zelfs vorstverlet noodzakelijk. Vaak vallen ook de nodige jaarlijkse rekeningen op de mat zoals de energierekening of de WOZ-beschikking en doet de Belastingdienst er een schepje bovenop met een voorlopige aanslag.
Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om de somberheid tegen te gaan en de Blue Monday door te komen. Het Fonds Psychische Gezondheid geeft maar liefst 70 tips (pdf) om de strijd aan te binden met een sombere bui. Een aantal tips die ook op de werkvloer goed toe te passen zijn:
Het Fonds Psychische Gezondheid organiseert ook de Blue Monday Challenge. Gaat u deze uitdaging aan, dan kunt u e-flyers downloaden met informatie, oefeningen en tips die helpen om de somberheid tegen te gaan.
Overigens is er wel een onderscheid tussen somberheid en een depressie. Een depressie is van ernstigere aard, duurt langer en leid vaak tot ziekteverzuim.