Het vele thuiswerken heeft in veel organisaties voor veranderingen gezorgd. Soms is het nodig om bestaande functies opnieuw in te richten om een efficiëntieslag te maken. Dat vraagt om nieuwe functieomschrijvingen. Wat moet er wel en niet in een goede functieomschrijving staan?
Lees ook de Vraag & Antwoord Mag ik met een werknemer een voorlopig functieprofiel afspreken?
Veranderingen binnen organisaties leiden op den duur ook tot nieuwe functies of een andere invulling van bestaande functies. Het kan daardoor nodig zijn om de functieomschrijving weer eens kritisch te bekijken en te vernieuwen. Werknemers kunnen vaak haarfijn uitleggen hoe hun functie afwijkt van de functieomschrijving op papier, wat er beter kan en op welke manier. Het is bij het herzien van de functieomschrijvingen dus verstandig om altijd het oor te luisteren te leggen op de werkvloer.
Het belangrijkste doel van functieomschrijving is het zorgvuldig op papier zetten van de werkzaamheden, competenties en verantwoordelijkheden die bij een functie horen. Omdat functieomschrijvingen de basis vormen voor een personeelsplanning, is het bovendien van belang dat ze actueel zijn. Daarnaast moeten ze nog aan een aantal voorwaarden voldoen.