De langetermijneffecten van salarisonderhandelingen

Doet u zelf de salarisonderhandelingen? Dan is dat de start van uw relatie met een medewerker. Het is verstandig om rekening te houden met de langetermijneffecten van de salarisonderhandelingen.

11 september 2019 | Door redactie

Het onderste uit de kan willen halen bij salarisonderhandelingen vergroot de kans op vertrek van de nieuwe collega. Toegeven aan alle eisen drukt dan weer te veel op de kosten. Het evenwicht is dus van belang. Bereid u goed voor door uit te zoeken wat een passend salaris is. Wat betalen andere organisaties? Verschillende onderzoeken over beloningen zijn hiervoor beschikbaar, zowel voor werkgevers als voor werknemers. U heeft dan indicaties van salarissen voor een groot aantal functies. Om nog wel te kunnen bewegen tijdens de onderhandelingen, is het handig om na te denken over een redelijke onder- en bovengrens bij dit salaris.

Verschillende onderhandelingsstijlen

Besef dat mensen verschillende onderhandelingsstijlen hebben. De ene kandidaat gaat sneller akkoord dan de andere. Ook krapte op de arbeidsmarkt kan de onderhandelingsstijl beïnvloeden. Een kandidaat probeert dan eerder het onderste uit de kan te halen. Dit wil niet zeggen dat deze een lager bod van uw kant niet zal accepteren. Wees open over de redenen van het bod. Zo kunt u gebonden zijn aan een cao, of wilt u niet te veel afwijken van het salaris dat u aan zijn collega’s geeft.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als u de kandidaat toch graag wilt binnenhalen, kijk dan ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Flexibiliteit staat vaak hoog op het verlanglijstje van mensen. Kunt u werktijden op maat (tool) bieden? Kan de kandidaat een of twee dagen per week thuiswerken (tool)? Andere vormen van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een leaseauto, kinderopvang of een opleiding.

 

Bijlagen bij dit bericht