De webcamtest als rollenspel

21 maart 2013 | Door redactie

Om de sociale, communicatieve en managementvaardigheden van medewerkers te beoordelen, kunt u een rollenspel doen. In een gesprek met een acteur reageert de werknemer dan op een aantal situaties die in de werkpraktijk kunnen voorkomen. Een nieuwe, interactieve manier van het rollenspel is de webcamtest.

Een webcamtest of online rollenspel wordt steeds vaker bij assessments gebruikt. Het is een rollenspel waarbij de werknemer op een interactieve en spontane manier reageert op een aantal praktijkcases. Het gesprek dat de acteur met de medewerker voert wordt gefilmd. Door het gesprek te filmen, worden de spontane reacties en het non-verbale gedrag van de medewerker goed zichtbaar. Na afloop kan de assesor de video met de werknemer doorlopen en opvallende zaken bespreken. 

Webcamtest voor training en coaching

Een webcamtest wordt het meest gebruikt in de volgende situaties:

  • bij de werving en selectie van grotere aantallen kandidaten. Door een webcamtest af te nemen die voor iedereen hetzelfde is, kunt u het gedrag van de kandidaten goed onderling vergelijken;
  • in het kader van erkenning van verworven competenties (EVC): daarin ligt immers de nadruk op de competenties van een medewerker;
  • als onderdeel van training en coaching om snel inzicht te krijgen in de communicatieve, commerciële of leidinggevende kwaliteiten van werknemers.